O saptamana in Kefalonia

Vara asta am fost in vacanta in Grecia. Nu in celebrele Halkidiki, Thassos sau Skiathos ci in mai putin cunoscuta (ca destinatie pentru romani) insula Kefalonia (sau Cephalonia), situata in Marea Ionica. De ce tocmai Kefalonia? Pentru ca din cele peste 30 de plaje existente pe insula, una e in top 10 cele mai frumoase din lume; pentru ca e o zona viticola cu traditie si cu pretentii, mai ales cand vine vorba de vinurile obtinute din soiul local Robola; pentru ca produsele locale traditionale sunt uleiul de masline, mierea de cimbru si branza de capra; pentru ca… Pe bune, cineva mai are nevoie de motive?

Daca vreti sa aflati mai multe despre istoria si geografia insulei Kefalonia va invit sa va faceti singuri temele. Hai, lasati in pace facebook-ul si puneti mana pe google!

Cum am ajuns in Kefalonia?
Cu masina (din Oradea pana in Vasiliki) + feribotul (din Vasiliki la Fiskardo) si iar cu masina (din Fiskardo spre Lixouri). Dar se poate si cu avionul, insa daca optati pentru varianta de a calatori pe calea aerului, va trebui sa va inchiriati o masina sau un scuter pentru a va deplasa pe insula. Traseul Oradea – Lixouri, lung de peste 1300 km, a fost rupt in doua zile de drum, cu oprire la Podgorica (la dus) sau Skopje (la intors).

Unde am stat in Kefalonia?
La Villa Forestata. O pensiune aflata in satul Kouvalata, in varful unui deal, la cativa km de Lixouri, afacerea fiind administrata de membri unei familii. Noi am stat in camerele duble de la etajul doi, de unde privlistea era superba si puteam admira intreaga insula. Micul dejun (singura masa inclusa) era compus din produse proaspete, majoritatea productie proprie – rosiile cherry proaspete, dulceata de portocale si cea dea prune sau iaurtul, fiind nelipsite de la micul dejun. Mai mult, in serile in care am fost prea lenesi sau obositi pentru a cobori in Lixouri pentru a lua cina, am rugat-o pe doamna Vali sa ne gateasca cate ceva; asa am ajuns sa mancam una dintre cele mai bune tocanite de iepure.

villa-forestata-view

villa-forestata-sunny-morning-view

Ce-am facut in Kefalonia?
Obiectivul principal au fost plajele: Myrthos, Petani, Antisamos, Xi, Vatsa, Platys Gialos, Kaminia…

myrthos-beach-from-up

myrthos-beach

petani-beach

… dar ne-am facut timp pentru a vizita lacul din pestera Melisani …

melisani-lake

melisani-lake-rower

… si Manastirea Sf. Gherasim.

Unde am mancat in Kefalonia?
In principiu la tavernele de pe plaje. Unde se mananca cele mai bune fructe de mare. Pont: la taverna Erasmia de pe plaja Petani, desi nu e trecut in meniu, va recomand sa cereti homar.

lobster-erasmia-tavern-petani-beach

Dintre toate restaurantele la care am luat masa, restaurantul Il Familia din Sami va ramane pentru totdeauna in memoria noastra gastronomica ca fiind locul in care am mancat calamar umplut cu branza feta, spanac si creveti…

calarami-on-the-grill

… iar gelateria I Scream din Lixouri pentru cea mai buna inghetata incercata in aceasta vara.

Desigur am inclus in program si vizita la doua crame, Cooperativa Producatorilor de Robola din Kefalonia si crama Gentilini, dar despre asta intr-un articol viitor.

8 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Stavros
    September 25, 2013 @ 14:08

    Very good article, full of details, referring to a really special place. Well done.

    ps: Robola is a local grape, producing a white wine, easy to drink, to accompany light fresh fish on the gril (fresh=non fatty ones like sardines or salmon)

  2. Pingback: In vizita la Cooperativa Producatorilor de Robola din Kefalonia si Gentilini Winery | Printre Vinuri

  3. Pingback: Robola of Cephalonia Barrel 2012, Robola Cooperative of Cephalonia | Printre Vinuri

  4. Pingback: Robola Cellar Selection 2012, Gentilini Winery | Printre Vinuri

  5. Pingback: Robola 2012, Gentilini Winery | Printre Vinuri

  6. Pingback: Robola San Gerasimo 2012, Robola Cooperative of Cephalonia | Printre Vinuri

  7. Pingback: Eclipse 2010, Gentilini Winery | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*