File de ton in crusta de condimente cu rosii la cuptor

Am mancat ton, de nenumarate ori, cu placere: sub forma de salata, sos pentru paste, pasta tartinabila cu unt sau chiar tartar. De cele mai multe ori pregatirea prealabila se rezuma doar la desfacerea conservei si atat. Dupa o frustranta experienta intr-un restaurant grecesc, unde ni s-a adus un tuna steak wannabe uscat, ars si fara urma de savoare, la vederea tonului proaspat in supermarket am zis ca trebuie sa incercam sa il pregatim acasa asa cum se cuvine… Cat de greu poate fi sa eviscerezi, sa filetezi si sa gatesti un ton?

fresh-tuna

Chiar foarte simplu! Am cautat niste filmulete pe youtube, cum ar fi cele de aici si aici, am luat cutitul si ne-am apucat de treaba. Pestele nu a fost foarte mare, cutinul nu era cel mai ascutit, iar tehnica nu o stapaneam prea bine astfel ca nu au iesit fileuri perfecte, dar data viitoare stim deja ca e mai bine sa indepartezi prima data pielea si abia apoi sa treci la filetare, asa cum se indica in filmuletul al doilea.

fresh-tuna-fillet

Cele patru fileuri le-am spalat si le-am pus deoparte, iar carcasa si fasiutele care au mai ramas le-am pus deoparte pentru o viitoare ciorba de peste.

sesame-crusted-tuna

In alegerea retetei am dorit sa facem ceva cat mai simplu care sa scoata in evidenta gustul pestelui si nu sa fie acoperit de vreun sos ori vreo garnitura consistenta. Ca de obicei am combinat mai multe retete si am mai adaptat in functie de ce aveam prin casa, asa ca, am zis ca doua dintre fileuri sa le facem simplu pe gratar, stropite doar cu putin ulei de masline si un strop de sos de soia, iar celelalte doua stropite cu aceeasi combinatie si apoi invelite in seminte si mirodenii. La acest capitol se poate improviza – reteta clasica e cu susan, dar noi am pus susan negru, putin susan alb, boabe de mustar, seminte de piper rosu (pe care le pun la orice fel de peste pentru ca merg excelent) si desigur sare.

Tigaia tip gratar se incinge extrem de bine si apoi se pun fileurile cam 30 de secunde pe fiecare parte. Se scot dupa acest interval, se lasa cateva minute la odihna si apoi se servesc. Diferenta la gatire intre cele doua este ca cel cu seminte are nevoie de putin mai mult timp (cel putin dublu) pentru a se patrunde. Oricum nu trebuie lasate mult, decat daca va place sa mancati aschii cu gust vag de peste.

Au iesit foarte bune ambele variante, totusi data viitoare voi pune susan alb sau ceva seminte mai neutrale, deoarece susanul negru are o aroma destul de intensa.

seasoned-tomatoes-in-the-oven

Ca si garnitura am servit rosii coapte. Le-am spalat, le-am stropit cu ulei de masline, putin (dar foarte putin) otet balsamic, frunze de busuioc, sare si piper. Acestea trebuie puse dinainte la cuptor pentru a se face deodata cu pestele. Combinatia e extrem de reusita si nu mai e nevoie de niciun alt cartof, orez, ori ceva mai consistent. Aroma pestelui si a rosiilor coapte nu merita alterate cu nimic altceva. Ajutate doar cu putin vin alb corpolent sau un vin rosu proaspat.

tuna-steak-tomatoes

Enjoy!

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. October 17, 2013 @ 11:59

    Usor si gustos cu siguranta!

  2. Pingback: Biban de mare cu lamaie si masline la grill | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*