Cramele mari de la noi (alea care exploateza mii si mii de hectare de plantatii cu vita de vie), fac rareori efortul de a sustine si organiza degustari pe la vreun wine-bar sau wine-club din capitala ori din orasele de provincie. Nu-i vezi decat la targuri, unde in standurile lor de zeci de mp asteapta sa faca bai de multime alaturi de miile si zecile de mii de vizitatori pe care poate doar ei si organizatorii de targuri ii vad si ii numara. Si ca sa-mi demonstreze ca nu asa stau lucrurile de fapt, pe 21 februarie Jidvei a venit la Enoteca Millesime din Oradea unde si-a prezentat o parte insemnata din porfoliu.
Maestru de ceremonii al degustarii a fost Ioan Buia, enolog sef peste multi alti enologi care vin si pleaca, facandu-si ucenicia in marele combinat de vinuri, sub indrumarea sa. Practic, toate vinurile produse la Jidvei trec prin mana lui Nuțu Buia inainte de a ajunge in paharele consumatorilor. Si nu e usor sa fii stapan peste atatea milioane de litri de vin. Ai o gramada de responsabilitati care in timp iti distrag atentia de la a creea vinuri de top, punandu-ti la incercare abilitatea de a scoate an de an aceleasi vinuri. Apoi, tancurile mari si pline te tin departe si de plantatiile cu vita de vie, de nici nu mai stii cum se numesc plaiurile sau ce soiuri cresc pe fiecare deal. Dar asta e se pare blestemul miilor de hectare si a milioanelor de litri.
Revenind la degustare, nu mai putin de 13 vinuri au fost inscrise pe fisele membrilor Enotecii Millesime. Si in mod suprinzator pe langa vinurile premium cu etichete stralucitoare (Mysterium) sau din colectia patronului (Owner’s Choice) au fost prezentate si vinurile din gamele inferioare, disponibile in mariele retele.
Nu am de gand sa trec in revista toate vinurile prezentate in cadrul acestei degustari, ci doare cele care m-au impresionat.
Romantine Extra Brut – un spumant realizat dupa metoda traditionala, pe baza de Feteasca Regala si Pinot Noir (sau poate si Chardonnay), cu o perlare lunga si fina, mai rezervat in exprimarea aromelor dar cu o cu aciditate teapana – fructuoasa, citrica si cu un post-gust usor tonic; e un spumant care sta fara probleme langa preparate ceva mai grele, mai satioase.
Chardonnay (proba din tanc) – e printre cele mai placute Chardonnay-uri pe care le-am baut in prima jumatate a anului; realizat in colaborare cu un vinificator neo-zeelandez, vinul m-a impresionat prin aromele pure de unt si fructe galbene (caise, corcoduse) bine coapte, gustul fiind echilibrat, cremos si proaspat in acelasi timp; din cate imi amintesc e un Chardonnay care nu a avut contact cu lemnul; inca nu s-a decis din ce gama va face parte.
Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra 2010 – un Sauvignon Blanc care a prins vreo 2 ani la sticla, desi nu cred ca a fost gandit ca un Sauvignon Blanc de pus de-o parte, ci mai degraba ca unul de baut proaspat; oricum e interesanta directia inspre care a evoluat vinul, nu mai e bomba aia fructata, ci a trecut in latura aromatica a Sauvignon Blancului, care aduce usor a Tamaioasa Romaneasca – flori de tei, miere de salcam, iar aciditatea din gust s-a mai rotunjit, vinul fiind mai matasos.
Degustarea celor 13 vinuri din game diferite, printre care s-au numarat si un roze (din Syrah si Cabernet Sauvignon) si un vin rosu (din Pinot Noir si Cabernet Sauvignon) a relevat ca la Jidvei se intampla lucruri noi, ca incepe sa se contureze o viziune, doar ca fiind intr-adevar un gigant acesta se urneste mai greu iar transformarile nu vor si nu pot fi peste noapte. Vor mai trece cateva recolte pana cand Jidvei va scoate un vin “mare”, iar daca el va fi facut de Nuțu Buia sau de vreun enolog colaborator nu cred ca are importanta.
Pingback: Degustare spumante Jidvei @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri
Pingback: 5 spumante romanesti pentru Revelion 2014 | Printre Vinuri