Degustare Familia Hetei @ Enoteca Millesime, Oradea

In toamna lui 2012, am fost intr-un periplu de trei zile pe la mai multi viticultori si producatori de vinuri din judetul Satu-Mare. In cea de-a treia zi ne-am intalnit cu Laszlo Veiszenbacher si cu socrul sau Laszlo Hetei. Dupa ce ne-au prezentat plantatiile, crama si viitorul magazin de prezentare am luat parte si la o degustare in crama a vinurilor ce urmau sa fie imbuteliate sub brandul Familia Hetei. Placut impresionati de ce experimentasem in toamna lui 2012 am primit cu bucurie invitatia Enotecii Millesime de a participa pe 28 mai, la degustarea vinurilor produse de crama din Beltiug.

Prezentarea cramei si a vinurilor a fost sustinuta de Laszlo Veiszenbacher. Dupa cum povesteste Laszlo, momentul care l-a impulsionat si l-a determinat sa se apuce de viticultura si de producerea vinului a fost intalnirea cu un Chardonnay 2003 Nachbil produs de vecinul sau, Johann Brutler in crama sa din Beltiug. Si poate mai mult decat intalnirea cu respectivul vin, a fost coincidenta de a-l intalni si pe Dorin Popa (degustator ADAR, redactor sef al revistei Millesime), degustand si analizand acest vin alb care castigase un buchet foarte frumos la sticla. Odata declansat declicul, Laszlo s-a ambitionat sa citeasca si sa invete cat mai mult despre cresterea vitei-de-vie si despre producerea vinului, determinat sa vinifice vinurile familiei. In cativa ani plantatia cu vita-de-vie a socrului sau a crescut considerabil (ajungand de la 3.5 ha la 15 ha), pivnita in care isi tinea butoaiele cu vin a fost extinsa si cu ajutorul unor fonduri europene au reusit sa achizitioneze echipamente profesioniste de vinificare. Dupa cateva recolte, care s-au dovedit mai mult decat satisfacatoare (prima a fost in 2009), s-au hotarat ca e momentul sa treaca de la stadiul de viticultori care vand vin varsat la cel de producatori care distribuie vinuri imbuteliate. Inainte de a iesi pe piata cu vinurile, a apelat la serviciile lui Alfred Binder, care s-a ocupat de imaginea cramei, de logo si de etichete, pentru ca indiferent de cat de bune ar fi vinurile acestea nu se vor vinde daca nu au o imagine si daca nu spun o poveste. Primavara lui 2013 marcheaza astfel momentul lansarii oficiale a vinurilor Familiei Hetei.

dorin-popa-laszlo-hetei

Inainte de a trece la notele de degustare ar mai fi de notat ca vinurile produse de Familia Hetei sunt grupate grupate in doua game (de pret si de calitate): Selectia Familiei si Rezerva Familiei.

Primul vin degustat a fost o Feteasca Regala 2011 Selectia Familiei, cu o culoare galben-verzuie intensa, cu nas neutral si inchis la inceput, ce se deschide ulterior in arome de mar verde si fan proaspat cosit. Gustul e unul placut, cu aciditate ceva mai ridicata, revigoranta, ce imprima senzatia unui vin lejer si usor.

feteasca-regala-selectia-familiei-2011-familia-hetei

A urmat un Chardonnay Barrique 2011 din gama Rezerva Familiei, un vin cu o insemnatate aparte pentru Laszlo Veiszenbacher, care isi doreste sa ajunga sa produca un Chardonnay cel putin la fel de bun si care in timp sa dezvolte un buchet la fel de complex, ca cel pe care l-a intalnit cu cativa ani in urma pe terasa cramei lui Johann Brutler. Cu o culoare galben-verzuie (!), acest Chardonnay te loveste initial cu aromele colaterale de lemn prajit (unde de altfel a si stat timp de 8 luni), dupa care se deschide inspre arome de banane, ananas si paine prajita cu unt. Gustul e unul cu o aciditate pronuntata, citrica (poate chiar neasteptat de ridicata pentru un Chardonnay) si cu o plinatate peste medie. E un vin care va mai castiga in arome si complexitate, pentru ca barrique-ul inca nu e perfect integrat.

Cel din urma vin alb a fost si cel mai suprinzator: o Tamaioasa Romaneasca 2011 din gama Selectia Familiei, vinificata sec. Un nas fin de flori de salcam, flori de soc si tamaie, care dupa cateva minute se deschide in tente dulcege de prajitura cu miere. Gustul debordeaza de prospetime, aciditatea fructuoasa specifica zonei Beltiugului fiind foarte bine pusa in valoare, post-gustul fiind unul intens de mar verde.

Rose 2011 din gama Selectia Familiei a fost obtinut din 50% Cabernet Sauvignon, 40% Syrah si 10% Feteasca Neagra. Culoare frumoasa intre foaie de ceapa si somon, cu nas intens de fructe rosii de padure – zmeura, coacaze rosii, fragute si cu gust proaspat, cu aciditatea in parametrii caracteristici zonei – adica peste media nationala, subtire si usor amarui pe final.

Cupajul de Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra din 2010, gama Selectia Familiei a deschis degustarea vinurilor rosii. Vinul nu e insa un vin rosu in adevaratul sens al cuvantului, fiind de fapt un vin obtinut prin metoda schiller si acest lucru se observa o data ce vinul e turnat in pahar – am vazut rose-uri cel putin la fel de intense. Nasul se deschide ceva mai greu, cu note pamantii-vegetale la inceput, insa dupa o aerisire energica in pahar, ies la iveala fructele rosii (cirese si visine) dar si niste note fine de lemn si condimente. Gustul e unul subtirel, cu aciditate peste medie – in genul vinurilor italiene din Chianti obtinute din Sangiovese – care iti deschid pofta de mancare.

Feteasca Neagra 2011 din gama Selectia Familiei e un vin cu nas de fructe negre (afine si mure), completate de impresii de piper verde, cu gust subtire, cu aciditate fructuoasa si per ansamblu da impresia unui vin “juicy & frutty” cum ar spune americanii.

In cele din urma am degustat si un vin rosu din gama Rezerva Familiei, un cupaj de Merlot, Syrah, Feteasca Neagra din 2011 (ce respecta proportiile 50 – 30 – 20). Degustasem in toamna anului trecut un Syrah foarte bun direct dintr-unul din barrique-uri si pentru ca nu-l zarisem imbuteliat separat m-am intrebat pe unde o fi ajuns. Ei bine, l-am regasit in cadrul acestui cupaj: cu notele sale de piele, tabac si piper verde. Impresia asta condimentata e sustinuta si de aportul pe care il aduce in amestecul final fractiunea de Feteasca Neagra. Gustul in schimb e al Merlot-ului: fructuos si suculent, ca un sirop de fructe negre de padure proaspat stors: mure, afine, coacaze negre. Atacul nu e unul foarte puternic, dezvaluind un vin rotund, ce invaluie frumos palatul, mijlocul fiind sustinut de aciditatea bine tinuta in frau de aceasta data, iar finalul e unul catifelat, putin uscat, fara astringente deranjate.

degustare-familia-hetei-enoteca-millesime-oradea

Prima intalnire cu vinurile produse de Familia Hetei fost una de bun augur. Vinurile s-au prezentat conform asteptarilor, avand ca linie comuna aciditatea zonei, tipicitatea soiurilor si un grad mare de baubilitate. Ma astept ca aceasta linie sa se pastreze si pe viitor, in aceeasi masura in care preturile sa ramana la acelasi nivel: intre 21 si 34 pentru vinurile din Selectia Familiei si in jur de 45 pentru cele din Rezerva Familiei. Peste toate, m-am bucurat sa vad ca a mai aparut un producator de vinuri de calitate in Crisana (pe langa Nachbil si Wine Princess) si ma astept ca pe viitor sa mai apara si altii, in special din Bihor.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Chardonnay Barrique 2011, Familia Hetei | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*