In spatele povestilor frumoase care se rostesc la inceputul prezentarilor si degustarilor de vin sau pe care le puteti vedea pe site-urile si in revistele de specialitate se afla o intreaga industrie care produce, vinde si cumpara. Si nu e vorba doar de vin, se tranzactioneaza o gramada de alte bunuri si servicii. Desigur nu toata lumea striga in gura mare ce are de vanzare, dar mi se pare interesant modul in care toti cei implicati in aceasta industrie interactioneaza intre ei si cum ajung sa depinda unii de alti. In prima parte a acestui “mic tratat” vi-i prezint pe principalii “jucatori”.
Viticultorul
Cine e si ce face? E cel care se ocupa de cultivarea vitei-de-vie, de intretinerea plantatiilor si de recoltarea strugurilor. Stie cel mai bine dintre toti cum sta treaba cu “terroir”-ul sau “gustul locului”, doar ca n-apuca sa se laude cu asta. Are cea mai grea munca dintre toti cei implicati. Viticultorii pot fi: a. independenti – proprietari ai terenurilor pe care le lucreaza; b. angajati – care lucreaza pe plantatiile de vita-de-vie aflate in proprietatea sau luate in arenda de producatori de vin / asociatii agricole / negocianti.
In Romania, mare parte din viticultorii independenti sunt tarani care au in proprietate plantatii cu vita-de-vie. Pot fi agricultori simpli sau absolventi ai liceelor agricole de specialitate. In majoritatea cazurilor isi vand strugurii producatorilor de vin dar isi produc si vinul propriu.
In Franta si in Italia viticultorii independeti si-au unit fortele formand asociatii sau cooperative cu ajutorul carora pot accesa mai usor fonduri pentru achizitia de echipamante si utilaje agricole, pot negocia un pret minim garantat / kg de struguri din partea producatorilor de vin sau a negociantilor, pot sa-si promoveze cat mai eficient vinul propriu.
Viticultorii angajati de catre producatorii de vin sunt tehnicieni insarcinati sa exploateze cat mai bine plantatiile de vita-de-vie aflate in proprietate sau luate in arenda, in functie de cerintele enologului. Cei mai buni dintre ei stiu care sunt momentele optime de recoltare pentru fiecare soi in parte in functie de parcela pe care se afla si de conditiile meteorologice din acel an.
Ce vinde? Struguri; in cazuri extreme plantatii.
Cui? Producatorilor de vin, negociantilor.
Ce cumpara? Terenuri, butasi de vita-de-vie, sisteme pentru conducerea vitei-de-vie, utilaje agricole, tratamente pentru bolile si daunatorii vitei-de-vie etc.
Producatorul de vin
Cine e si ce face? Poate fi o societate comerciala sau o asociatie a viticultorilor, care detine un spatiu, tehnologia si know-how-ul pentru producerea vinurilor. Producatorul de vin e actorul principal al industriei vinului, cel care invarte destul de multi bani (cheltuie mult, castiga mult), cel care depinde de cei mai multi furnizori, cel mai iubit si cel mai hulit deopotriva, pentru ca fara el nu ar exista vinul.
De regula producatorii de vin sunt si proprietarii suprafetelor plantate cu vita-de-vie pe care le exploateaza, dar sunt dispusi si au capacitatea de a procesa si struguri de pe plantatiile luate in arenda sau pe care ii cumpara de la viticultorii independeti.
Unitatea de productie a producatorului de vin e crama, o constructie care poate adaposti presele pentru vin, tancurile de fermentare, sala barriquerilor sau a budanelor, linia de imbuteliere, zona dedicata maturarii la sticla, laborator etc.
Ce vinde? Vin, vin spumant, distilat de vin, dar si struguri sau mustuiala.
Cui? Consumatorului, negociantului, altor producatori de vin, HoReCa-rilor, magazinelor de specialitate, Retail (marilor lanturi de magazine).
Ce cumpara? O gramada de bunuri mobile si imobile: tot ceea ce cumpara si viticultorul, la care se adauga: crama (pe care o cumpara sau o construieste), prese, rezervoare de fermentare, barriqueri, budane, filtre, linie de imbuteliere, struguri, mustuiala, vin, drojdii si alte produse enologice, sticle, dopuri, etichete; angajeaza forta de munca ziliera (culegatori, lucratori in vie), specializata (viticultori, enologi, laboranti), personal TESA si personal administrativ; contracteaza servicii de consultanta pentru partea de enologie, marketing si vanzari, promovare si publicitate.
Negociantul
Cine e si ce face? Personaj inexistent in Romania, dar foarte cunoscut in industria vinului din Franta, unde intermediaza vanzarea vinului. E un fel de jolly jocker (viticultor, producator, vanzator): cumpara de la viticultorii independenti struguri, pe care ii vinifica in crama proprie; cumpara must sau vin de la micii producatori care nu au posibilitati de procesare sau depozitare; poate detine propriile plantatii cu vita-de-vie in mai multe regiuni viticole; vinul rezultat (cel mai adesea prin cupajarea vinurilor de la mai multi viticultori) fiind imbuteliat sub propriul brand si mai apoi vandut. Negociantul are (sau mai bine zis avea) avantajul de a avea acces si de a cunoaste piata si consumatorii si de a se adapta din mers gusturilor acestora. Negociantii erau in relatii cu magazinele de specialitate din Londra, prin intermediul carora isi distribuiau si vindeau vinurile. In Romania, modul de operare si rolul negociantului a fost “preluat” de marii producatorii de vin si de marile magazine.
Ce vinde? Vin.
Cui? Consumatorului, HoReCa-rilor, Retail.
Ce cumpara? Aceleasi lucruri ca si producatorul de vin.
Citeste si:
Mic tratat despre cum functioneaza industria vinului (II)
Mic tratat despre cum functioneaza industria vinului (III)
Pingback: Mic tratat despre cum functioneaza industria vinului (II) | Printre Vinuri
Pingback: Mic tratat despre cum functioneaza industria vinului (III) | Printre Vinuri
Nu va lăsați INSULTATI de Cramele Hollwed,sunt niște bisnitari ca orice alții.Cumpara struguri de la Tarani pe prețuri de nimic,ii încurca,ii pune sa culeaga strugurii si când ajung cu ei la poarta ,iti spun ca nu mai ia ptr ca nuau unde sa stocheze astăzi,vino marți,marți zice ca a început sa ploua si tot asa.Niste pacalici care profita de pe urma faptului ca sunt Monopol si nu avem ce sa facem.EU UNUL NU MAI VREAU SA AUD DE CRAMELE HOLLWED !