Arzuaga Crianza 2009, Arzuaga Navarro

Despre vinurile produse de crama spaniola Arzuaga Navarro (din regiunea Ribera del Duero) v-am mai povestit si cu alte ocazii – La Planta si Fan D’Oro fiind disponibile in ofertele catorva magazine on-line de vinuri din Romania. Pe langa acestea, crama Arzuaga Navarro e prezenta pe piata romaneasca si cu un vin rosu din 2009, denumit generic Arzuaga Crianza.

Sa lamurim ce inseamna de fapt Crianza. La fel ca si Reserva si Grand Reserva, termenul Crianza e unul tipic spaniol si se refera la perioada minima de timp pe care vinurile cu aceasta denumire au petrecut-o pentru a se matura, in barique-uri si la sticla. Aceasta perioada de timp poate sa difere de la o regiune la alta, dar cel mai adesea pentru Crianza e vorba de o maturare de 24 de luni, din care 12 luni in barrique-uri de stejar. In fapt, pentru regiunea Ribera del Duero e necesara o maturare de minim 12 luni in barrique-uri de stejar, vinul putand fi vandut dupa cel putin doi ani de la data recoltei.

Crianza 2009, Arzuaga Navarro

Crianza 2009 de la Arzuaga Navarro e un cupaj de Tempranillo (Tinto Fino) 90%, Cabernet Sauvignon 7% si Merlot 3%, maturat 16 luni in barriqueri de stejar francez (50%) si american (50%). Am deschis vinul cu ocazia unei mese festive alaturi de cativa prieteni, aerisindu-l in prealabil in decantor pentru cel putin doua ore. Chiar si dupa aceasta aerisire indelungata nasul era inca impregnat de nuantele lemnoase, condimentate, usor dulcege: scortisoara, cuisoare, cardamon. In gust are un corp mediu, imbracat in taninuri dulcege si moi, usor condimentate.

Daca eu i-am reprosat lipsa fructului, comesenii mei l-au apreciat pentru nasul bogat si condimentat si pentru taninurile dulcege si prietenoase.

Crianza 2009 de la Arzuaga Navarro costa 85 de lei pe vinescu.ro.

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Sa mai resetam simturile: Arzuaga Crianza 2009 | www.provin.ro - Pentru si despre vin... cu pasiune si venin

Adaugă un comentariu

*

*