Tarnave Brut, Riviera Company

Stiu ca pentru unii s-ar putea sa para o aroganta sau un semn de snobism dar cred ca nu e nimic deplasat in a servi un pahar de vin spumant la micul dejun. Mai ales cand e vorba de o zi de sfarsit de saptamana si singurul tel al zilei e acela de a face curatenie “generala” in toata casa. Asa ca cea mai importanta masa a zilei de sambata, constand in oua ochiuri, sunca afumata si branza de burduf a fost asociata cu un pahar de vin spumant Tarnave Brut produs la Blaj de catre Riviera Company a lui Dorel Popa.

Incep prin a spune ca de pe eticheta nu e foarte clar daca e vorba de un spumant brut sau sec, insa dupa ce l-am gustat tind sa cred ca e vorba de un brut. Spumantul e obtinut din Feteasca Regala, prin metoda traditionala (a doua fermentare are loc in sticla). Bine racita (a stat in frigider mai bine de-o saptamana), sticla a fost deschisa cu tact, dupa care si-a luat locul in frapiera cu apa si gheata. In pahar, spumantul n-a fost din cale-afara de generos cu bulele fine insa si-a etalat o culoare galben-argintie, cu reflexii verzui. Nasul da impresia de fructe citrice si mar verde, cu usoare note vegetale in subsidiar. Gustul, poarta cu mandrie “cununa de lauri” a aciditatii fructoase, definitorie pentru soiul Feteasca Regala, iar caracterul efervescent deschide pofta de mancare.

Tarnave Brut, Riviera Company

OK, e un spumant mai rustic, n-are finetea sampaniilor obtinute din Chardonnay si Pinot Noir, dar pentru o masa nu foarte pretentioasa (oua ochiuri, sunca afumata si branza de burduf suna destul de ardelenesc) e peste asteptari.

Costa 29 de lei si se poate cumpara de la Enoteca Millesime din Oradea.

Adaugă un comentariu

*

*