Pe acest Cabernet de la Vinarte l-am făcut cadou cu încredere unui bun prieten după ce am citit despre el la Mihai Vasile pe blog. După cum puteţi intui, l-am băut împreună cu acest prieten al meu. Dar înainte să trec la notele de degustare, să vă spun una-alta despre domeniul unde e produs acest vin.
Castel Bolovanu este un vin produs la Sâmbureşti, în judeţul Olt, fiind unul dintre cele trei domenii ale companiei Vinarte, pe lângă Stârmina – în Mehedinţi, şi Zoreşti – în Dealu Mare. La Sâmbureşti, compania deţine 60 de hectare, cu o producţie medie de Cabernet Sauvignon de doar 5 tone la hectar – calitate, nu cantitate! Interesantă este legătura dintre numele domeniului – Castel Bolovanu – şi realitatea din vie: din cauza pantei din vie, apa a spalat solul lasând loc unor bolovani, bolovani care mai au şi rolul de a radia căldură după lăsarea serii, conducând la o mai bună coacere a strugurilor de pe acest terroir. Mai multe despre povestea Castelului Bolovanu puteţi citi aici.
Dar să revin la vin. Hai să-l disecăm:
Vinul se bălăceşte în pahar cu o culoare rubinie, destul de intensă, dar nu foarte opacă. Nasul aduce acele note tipice pentru vinurile high-end de la Vinarte, cu izurile specifice vegetale şi închise, de piele, tabac şi pieliţă de coacăză neagră şi cu puţină vanilie ca să îndulcească scena. Şi ciocolată amărui/cacao. După o aerare extensivă lasă mai mult loc fructului – coacăze negre, afine, prune, dulceţuri şi magiun – toate pudrate cu un pic de vanilie şi cacao şi pişcate de o notă vegetal-amăruie, ca de brusture. Când paharul se goleşte, miroase a pâine de ţară unsă cu magiun şi pudrată o idee cu zahăr vanilat.