Beerenauslese Edelsüss Nachtgold, Peter Mertes

Încep prin a preciza că acest vin este un vin special, dulce, şi că a fost un chilipir. Beerenauslese (“boabe selecţionate”) este un stil de vin făcut din struguri culeşi târziu, total sau parţial afectaţi de botrytis, mucegaiul nobil. Vinurile sunt de obicei foarte dulci şi bogate şi se învechesc bine. Soiul folosit pentru acest tip de vin este Riesling, dar se acceptă şi Ortega şi Huxelrebe – struguri care se coc repede şi acumulează o cantitate foarte mare de zahăr.

Vinul de faţă este produs de Peter Mertes din mai multe soiuri de struguri, în funcţie de an, probabil dintr-o combinaţie a celor trei amintite mai sus.

Culoarea vinului e cea a mierii, auriu-chihlimbarie, iar aspectul său este unul uşor vâscos.

Nasul aduce note seducătoare de miere, gutuie (proaspete/din compot/gem), piersici şi caise foarte coapte, pieliţă de struguri parfumaţi, pară din compot şi caprifoi, totul pe un fundal mineral, de pietre de râu. Atacul este dulce înţepăcios, la care se adaugă o aciditate răcoritoare, de fruct proaspăt bine copt. Retronazal se simte toată nebunia de mai sus plus ceva vegetal-tonic.

Preţul? 20 de lei, din Kaufland. Nota? 87-88 de puncte.

În fiecare zi aş bea un pahar din vinul acesta… Şi le-aş da şi domnişoarelor pe care doresc să le farmec… de fapt eu nici n-ar mai trebui să fac ceva; lucrează Peter Mertes pentru mine!

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Busuioacă de Bohotin 2011, Basilescu | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*