Ma bucur cand descopar ca micii producatori de vin din Romania se straduiesc si fac eforturi in a-si imbutelia vinurile si a-si eticheta sticlele, in loc sa le vanda vrac la usa cramei. Un exemplu in acest sens e Dorel Popa (enolog la Riviera Company) din Blaj, de la care am degustat recent doua vinuri: Sauvignon Blanc si Pinot Gris.
Din pacate nu stiu mai nimic despre domnul Dorel Popa, despre plantatiile cu vita-de-vie pe care le exploateaza sau despre crama in care isi produce vinurile. In afara de faptul ca e din Blaj, mai stiu ca pe langa aceste doua vinuri (care nu stiu din ce an sunt, banuiesc 2011) produce si un spumant din struguri de Feteasca Regala, realizat dupa metoda traditionala. Despre spumant o sa va povestec mai in detaliu cu alta ocazie.
Din capul locului, vreau sa precizez ca cele doua vinuri albe nu sunt din cale-afara de reusite si nici nu m-au marcat in vreun fel. Sunt vinuri cat de cat corecte, fara defecte, dar cu mici lipsuri. Iata cum s-au prezentat.
Sauvignon Blanc: imediat dupa deschidere, in nas te izbeste tipicul miros de sulfiti, care caracterizeaza aproape toate vinurile realizate cvasi-artisanal de cei mai multi producatori mici. Dupa o aerisire in pahar, apar si o serie de arome (secundare), foarte interesante, de fructe exotice: mango, papaya, ananas + note tipice de mere de vara si flori de soc. Gustul e placut, cu aciditate moderata dar nimic mai mult. Daca nu pun la socoteala sulftul, e un vin corect, simplu.
Pinot Gris: primul nas e tot cu sulfiti, dar care incep sa dispara o data ce vinul incepe sa ia niste aer. Primele, isi fac aparitia aromele rezultate in urma fermentatiei cu drojdii selectionate: ananas, banane, usoare note untoase. Gustul e rotunjor, insa lasa de dorit la capitolul aciditate si prospetime.
Deocamdata nu stiu de unde le-ati putea cumpara si la ce pret, dar daca aflu va dau de stire.
Un vin de calitate, bun si apreciat.
Se poate achizitiona din Blaj,Jud. Alba, Str. Pacii, Nr 17,
de la Sc. RIVIERA COMPANY Srl
Pret: 10 Ron
Vedeti stimate domn, daca nu il cunoasteti pe dl. Popa !
Incercati si Sauvignonul fara eticheta / eticheta olograf (deh!mai de la tara), ambalat in sticle verzui la 3/4, cu dop de pluta. Face toti banii, si nu are nici o urma de sulfiti. Aroma in bolta palatina cel putin 1,5 min (la prima clatire). Culoare galbuie, untos, la 14 grd.
Mai aparea pe la Slow Fodd Bv de unde ma aprovizionam. Nu l-am mai vazut cam de un an.
Il caut, si sincer ii duc dorul … . Asta fiindca era singurul Sauvignon de apreciat. Nici Jidveiul nu il reusea (palid).
Sauvignonul (nu stiu de ce) face casa buna cu terenul calcaros(asta au recunoscut-o si austriecii din Burgenland, dar si nemtii de pe Valea Rinului, pana in Mainz – cu vanzarea la marginea soselei). Iar triunghiul Alba – Jidvei – Tarnaveni au la baza mult calcar (misterul este ca al hortensiilor cu puin acidul turnat moderat la baza – isi schimba culoarea apropae instantaneu)