Ma fascineaza modul in care reusesc sa descopar povestile vinurilor pe care ajung sa le beau. De exemplu acest Riesling Spatlese 2009 din Mosel. Are o eticheta banala, pe care sunt scrise minimum de informatii necesare. E mentionat ca producator un anume Otto Pauly KG din orasul Graach, aflat in regiunea Mosel. Si aici incepe aventura…
Cu chiu cu vai am descoperit site-ul oficial al cramei Otto Pauly, ramas incremenit in timp undeva la inceputul anilor ’90. Din motiv ca “Ich spreche kein Deutsch” am inteles doar ca traditia familiei in producerea vinului dateaza inca din 1624, iar la carma cramei se afla doi frati: Axel si Otto-Ulrich Pauly – a 13-a generatie de viticultori a familiei. Portofoliul lor mentioneaza cele mai reusite vinuri produse in ultimii 40 de ani: un Riesling Beerenauslesse 1976, un Riesling Auslese 1982 si un spumant Riesling Brut 1997. Nimic despre Lucy sau alt Riesling Spatlese 2009. Dar nu ma multumesc cu atat asa ca imi continui cercetarea…
Descopar in “arhivele” unui anume Oliver Brenneissen, un foto-reportaj despre controversatul proiect al autostrazii B50neu, ce ar trebui sa traverseze valea Mosel. Despre impactul constructiei viaductului peste raul Mosel, parte a autostrazii B50neu s-a vorbit destul de mult in lumea vinului international, printre opozantii cei mai importanti ai acestui proiect numarandu-se Steven Spurierr, Hugh Johnson si Jancis Robinson. In 2009, cand a fost realizat foto-reportajul, cladirea familiei Pauly era destul de serios afectata de alunecarile active de teren ale dealurilor din Graach, observandu-se fisuri si crapaturi in mai multi dintre peretii constructiei. Avand in vedere aceasta situatie si faptul ca alunecarea de teren s-ar putea accentua in timp, cei doi frati Paully sunt ingijorati ca proiectul pentru B50neu, ce ar presupune traversarea dealurilor din Graach ar trebui sa continue asa cum a fost propus initial. In ciuda protestelor lucrarile la B50neu au inceput pe 27 aprilie 2009.
Doar ca… la inceputul lunii mai a lui 2012 lucrarile pe santierul autostrazii B50neu au fost intrerupte. Motivul, pe mine ca inginer constructor proiectant de structuri m-a lasat fara cuvinte: nu a fost realizata analiza structurala decat pentru prima pila (adica pentru primul pilon de sustinere – cel mai scurt) din intreaga structura a viaductului! De unde se poate intelege ca nici proiectantii germani nu prea cred in proiectul asta… In fine, o asociatie a oamenilor de bine, denumita Pro Mosel si sustinuta atat de producatorii din zona cat si de cele mai puternice voci din lumea vinului lupta impotriva acestui proiect.
Inapoi la vin. Daca bine am retinut de la cel care mi l-a daruit, Lucy si Cati sunt numele fiicelor lui Otto-Ulrich Pauly. Practic, aceeasi sticla de vin, a fost etichetata cu ambele nume, ca sa nu se supere fetele. Iata deci un un Riesling Spatlese (adica cules tarziu), cu 9% alcool si, dupa cum aveam sa remarc, cu un rest de zahar destul de genero. Culoarea e galben-aurie intensa, cu reflexii verzui. Nasul e exact ceea ce te astepti de la un Riesling intr-un an secetos cum a fost 2009: hidrocarburi, petrol, excentricitati de genul asta. Daca nu la asta te astepti atunci cu siguranta o sa ramai surprins. Insa nu e doar petrol. Acest Riesling are si arome de fructe galbene: caise si piersici. Gustul e o combinatie interesanta intre mineralitatea caracteristica soiului, restul de zahar generos (cred ca e peste 50 gr/l deci e dulce) si o aciditate destul de sustinuta. Retronazal “petrolul” nu se prea simte, în schimb, aromelor de fructe galbene li se alătură şi puţine citrice coapte, de genul mandarinelor.
Nu prea merge sa-l asociezi la deserturi, desi am incercat lucrul asta, in schimb puteti sa va suprindeti prietenii cu acest vin. Asta in cazul in care o sa-l gasiti de cumparat pe undeva.