Oltenia tanara si profunda @ Enoteca Millesime, Oradea

Cred ca majoritatea celor care consuma vin romanesc in mod regulat au luat deja contact cu vinurile produse de Crama Oprisor. De la Jderi si Calauze la Caloian, Rusalca Alba si Dragaica Rosie, Smerenie sau Passarowitz 1718, toate aceste etichete alcatuiesc impreuna un concept original promovat de Crama Oprisor: Oltenia profunda. Cu o parte din noile vinuri ale Olteniei profunde, poate cele mai reprezentative, m-am intalnit intr-o seara de vineri in cadrul unei degustari organizate la Enoteca Millesime.

Pe scurt, Crama Oprisor = 1995 x Carl Reh Winery x Mehedinti x 225 ha x Veronica Gheorgiu x Liviu Grigorica + branding by George Moisescu + echipa dinamica de vanzari. Restul sunt detalii…

Degustarea a inceput cu Rusalca Alba 2011, un cupaj alb din patru soiuri: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling (de Rin? sau Italian?) si Pinot Gris. Ok, vinul nu e neaparat o noutate, a fost lansat undeva la inceputul verii. Pentru mine a reprezentat o surpriza placuta, descoperindu-l mult mai echilibrat si mai armonios decat varianta din 2010. Efectiv, s-a prezentat asa: nas cu arome de fructe galbene exotice (pepene, ananas) completate de note dulci de prajitura Albinuta; gustul e amplu, vinul invaluieste placut palatul, impunandu-se prin rotunjime si o aciditate placuta; finalul e usor migdalat, lasand in urma o senzatie proaspata, citrica. Cred ca va fi perfect pentru un Vin de Duminica senina si rece.

A urmat Cabernet Sauvignon 2010. Acel Cabernet Sauvignon. Inainte de a fi servit, a fost aerisit in decantor pentru 2 ore. Nasul e bogat in arome: coacaze negre, prune uscate, ciocolata neagra, ba chiar si o nota florala de violete. Gustul e construit in jurul aciditatii, destul de mare, taninurile simtindu-se mai degraba in partea a doua si avand o tenta condimentata. E un vin cu structura mai degraba atletica, fibrata. Impresia mea e ca acest Cabernet Sauvignon e un vin destul de tanar. Nu ca nu s-ar putea asocia cu un steak din porc de pe acum, dar cred ca ar avea ceva mai multe de spus peste cativa ani.

Am continutat cu Smerenie 2010. Cupaj de Pinot Noir, Shiraz si Dornfelder. Desi deschis si aerisit la fel ca si Cabernet Sauvignon-ul, adica mai bine de doua ore, vinul s-a prezentat destul de inchis. L-am invartit exasperant intr-un pahar Bormioli Super 800, doar-doar va scapa de nota aceea dominanta de palton din lana. S-a deschis cand mai aveam destul de putin in pahar, de unde am tras concluzia ca vinul ar trebui lasat sa respire barem 4 ore. Gustul e fructuos, condimentat, cu aciditate, cu taninuri catifelate dar cu un corp subtire si cu alcoolul de 13.5% iesit in evidenta pe final.

Mi-ar fi placut sa vad in cadrul acestei degustari si o Dragaica Rosie 2010, care intregeste cercul original al conceptului Oltenia profunda. Oricum, cred ca aceasta degustare ar trebui repetata anul viitor, daca nu peste doi ani, cand vinurile rosii ale lui 2010 se vor mai fi maturizat. Doar sa le pastreze cineva pana atunci.

Seara s-a incheiat cu un vin rosu demidulce, despre care sincer nici nu stiam ca mai exista in gama Cupola Sanctis: Sf. Ana 2007. Acest vin a facut parte din prima triada de vinuri din gama Cupola Sanctis, alaturi de Sf. Dumitru si Sf. Gheorghe. Un Cabernet Sauvignon cu un nas bogat, ce pentru cateva momente m-a trimis cu gandul la buchetul unui Amarone: siropuri super-concetrate, fructe confiate, smochine, stafide si o nota de arahide. In ceea ce priveste gustul, trebuie sa marturisesc ca nu sunt un fan la vinurilor rosii dulci, insa am apreciat incercarea de a echilibra restul de zahar generos cu un plus de aciditate.

4 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Luminita Tzakis
    November 15, 2012 @ 14:59

    30 %Chardonnay; 30%Pinot Gris; 30% Sauvignon Blanc; 10% Rhein Riesling; IG “Dealurile Olteniei”

  2. Pingback: La Cetate + Rusalca, Dragaica si Smerenie = Crama Oprisor | Printre Vinuri

  3. Pingback: Verticala 2008-2013 Cabernet Sauvignon Eticheta Rosie, Crama Oprisor | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*