E vineri, am destul de mult de lucru la birou, dar tot mi-am facut timp sa le recomand niste surse de inspiratie “oamenilor mei” din domeniul Adv, Arh & Dsgn. Azi, despre un proiect de Arh(itectura): o super-crama din Toscana, inaugurata in luna octombrie a acestui an – Cantina Antinori.
Marchese Antinori, beneficiarul acestui proiect, e unul dintre cele mai sonore nume ale industriei vinului din Italia, a carui reputatie a ajuns sa fie cunoscuta la nivel mondial. Familia Antinori are in spate 600 de ani de traditie in domeniul vinului, insa cel care a contribuit definitiv la consacrarea numelui a fost Piero Antinori, care in anii ’70 a revolutionat vinurile din Toscana creand asa numitele vinuri super-toscane. N-o sa insist asupra povestii lui Piero Antinori si a familiei sale, o sa va las s-o descoperiti singuri in numarul 2 al revistei Millesime.
Recent inaugurata crama, Cantina Antinori, este situata in localitatea Barigno, la jumatatea distantei dintre Florenta si Siena, in regiunea viticola Chianti Classico. Proiectul, semnat de biroul de arhitectura Archea Associati, a fost realizat in 3 ani (2004-2007), iar punerea sa in opera s-a desfasurat pe o perioada de 5 ani (2007-2012).
Dorinta beneficiarului a fost aceea ca prin arhitectura cramei sa fie valorificat “peisajul si zona inconjuratoare, ca o expresie a valorii culturale si sociale a zonelor producatoare de vin”. In consecinta, “programul functional a fost pe deplin integrat intr-un proces de proiectare axat pe experimente geo-morfologice asupra unui produs industrial, conceput ca expresia cea mai autentică a unei simbioze intre cultura antropogena, locul de muncă a omului, mediul locului său de muncă si mediul natural.”
Simpla citire a sectiuni arhitecturale scoate in evidenta respectarea procesului de vinificare gravitational, de la sosirea strugurilor, la rezervoarele de fermentare, ajungand in sala in care se relizeaza maturararea in barrique-uri. Birourile si zonele administrative, situate la etaj, sunt marcate de o succesiune de curti interioare, care sunt iluminate prin orificii circulare.
La final iata si cateva date numerice. Suprafata construita: 49.000 mp; Suprata desfasurata: 130.000 mp; Volum: 287.260 mc; investie: 67 milioane euro.
Foto: archea.it