Stonewines de la Balla Geza @ Enoteca Millesime, Oradea

Dupa o serie de evenimente gastro-enologice desfasurate la complexul Kings Land in Ineul de Cris, incepuse sa mi se faca dor de o degustare de vin organizata de echipa Millesime la sediul din strada Roman Ciorogariu nr. 49. Pauza destul de lunga pricinuita de perioada estivala “extinsa” a luat sfarsit, asa ca joi seara alaturi de alti membrii ai CCCV Millesime am luat parte la degustarea vinurilor din gama Stonewine, produse de Balla Geza.

Ma mai intalnisem de cateva ori pana acum cu vinurile din gama Stonewine ale producatorului aradean: cu o ocazia unei vizite la crama din Paulis organizate in cadrul Vinvest 2012, apoi cu ocazia unei cine la Restaurant Graf. Imi lasasera o impresie buna de fiecare data, insa le-am gasit diferite ca stil de vinurile Wine Princess care l-au facut cunoscut pe enologul din Minis. Si tot in acest sens, am observat ca pe etichetele noii game apare numele lui Balla Geza si nu al cramei Wine Princess. Smart.

Pe scurt, vinurile incluse in gama Stonewine sunt obtinute din plantatii noi, ce se gasesc pe soluri pietroase de granit si dolomit, pe coamele dealurilor Zarandului, la o altitudine de 450 m. Nu mai putin de 9 vinuri au fost incrise le lista de degustare, 8 dintre acestea facand parte din gama Stonewine, iar majoritatea sunt desigur vinuri rosii.

Degustarea a debutat cu un Furmint 2011 provenit dintr-o recolta culeasa tarziu (un “late harvest” cum ar zice englezii), ce ulterior a fermentat in butoaie de 500 l. Ma bucur ca in sfarsit un producator de vinuri din Ardeal produce si imbuteliaza un vin dintr-un soi de strugure cunoscut in trecut in aceasta regiune, ajuns azi strugurele emblematic al regiunii Tokaj. Culoarea vinului e auriu-galbuie, in nas iesind in prim plan notele de lemn dulce, vanilie, miere, de sub care ies timid niste fructe galbene. In gura vinul da navala impunandu-si corpul plin, ce imbraca o aciditate moderata. Cei 15% (!) alcool sunt foarte bine ascunsi.

A urmat primul rose obtinut din recolta anului 2012, un Rose Cuvee obtinut din Merlot, Burgund Mare si Cadarca. Culoarea e de un roz intens, iar nasul e o explozie de arome de fructe de padure: zmeura, capsuni, fragute. Gustul e proaspat, cu aciditate fructuoasa dar cu un corp cam mare pentru un rose. In plus in gust se simt si cele 14% alcool.

Urmatoarele vinuri au fost rosii, primul din aceasta suita fiind o Cadarca Reserve 2009. Culoare rosie-rubinie, nu foarte intensa, usor stravezie. Nasul aduce a fructe rosii (cirese, coacaze), flori (crini) si usoare condimente (cuisoare). In gust, vinul are un corp mediu, mangaid palatul cu taninurile fine si lasand in urma un final usor condimentat.

S-a continuat cu o Feteasca Neagra 2011, obtinuta de prima plantatie (ce acopera 19 ha) cu acest soi din podgoria Minis-Maderat. Aceeasi culoare rosie-rubinie stravezie, nasul propunand arome fructate (prune si visine) dar si niste note lactice. In gura vinul incepe catifelat, ca mai apoi sa scoata la iveala taninuri condimentate, care “musca” palatinul, pe final ramand o impresie fructuoasa.

Pinot Noir 2011 suferea de un soc de imbuteliere, in nas resimtindu-se din plin acest lucru. Gustul s-a prezentat destul de tipic pentru un Pinot Noir: catifelat, fin, cu taninuri mici si un usor condiment pe final.

O data cu servirea unui Cabernet Franc 2009 in scena isi anuntau intrarea rosiile “grele”. Culoare e rosie-rubinie intensa, nas condimentat, cu destul de multa cacao si ciocolata neagra. Gustul are toate elementele caracteristice unui Cabernet Franc: e condimentat, are taninuri hotarate si in plus are si o senzatie usor dulceaga (vinul e sec, va asigur!).

Nu sunt sigur daca soiul de strugure Burgund Mare e identic cu cel cunoscut sub numele de Blaufrankisch (sau Kekfrankos), desi s-a vehiculat aceasta ipoteza o perioada. Cert e ca acest Burgund Mare 2009 nu seamana deloc cu zecile de Kekfrankos-uri maghiare sau sutele de Blaufrankisch-uri austriece. Are un nas care mi-a amintit de ciocolata cu rom, la care s-au adaugat niste note de cacao, piper plus alte condimente iuti. Gustul e rotund, cu o corpolenta peste medie, cu taninuri dulcege, in genul vinurilor de Lume Noua.

A urmat un Cabernet Sauvignon 2009 cu o tipicitate de invidiat: coacaze negre si ciocolata neagra. Gustul a dezvaluit un Cabernet Sauvignon modern, cu corp bine reliefat, cu o structura interesanta, cu taninuri condimentate si un post-gust gust usor dulceag. Nu stiu daca are potentialul de a-si pastra structura ca si renumitul sau predecesor, acel Cabernet Sauvignon 2003, insa acest Cabernet Sauvignon 2009 dovedeste inca o data ca din podgoria Minis-Maderat pot iesi vinuri rosii cu personalitate.

Degustarea s-a incheiat cu David Cuvee 2010, un cupaj de Cabernet Franc (30%), Cabernet Sauvignon (30%), Merlot (25%) si Cadarca (15%), ce poarta numele fiului lui Balla Geza. Este un vin aflat in dezvoltare, care dupa cum s-a prezentat va mai evolua cativa ani buni de acum incolo. Nasul e bogat si daca ai rabdare poti descoperi o multime de arome si note: fructe negre, eucalipt, ciocolata neagra, cafea, fum. Gustul e foarte bine structurat, cu taninuri serioase, cu aciditate sustinuta, cu post-gust lung.

Vinurile din gama Stonewine se gasesc in magazinele specializate la preturi cuprinse intre 49 lei si 81 lei.

Adaugă un comentariu

*

*