Sambata dimineata ne-am trezit la 5:45 si ne-am continuat drumul spre crama S.E.R.V.E. din Ceptura, dupa ce cu o seara inainte oprisem in Targu-Mures pentru a ne intalni cu cativa prieteni mai vechi, pe care nu-i vazusem de o gramada de timp. Zorii zilei ne-au prins undeva pe serpentinele aflate la granita judetelor Mures si Brasov, invaluiti in ceata, ascultand Zero 7 si cautand pe GPS prima pensiune la care sa servim micul dejun si sa ne luam portia de cofeina. In cale ne-a iesit motelul Tranzit, aflat la iesirea din localitatea Mihai Viteazu unde am servit o omleta si niste oua-ochiuri numai bune de dimineata.
220 kilometrii mai departe sau 3 ore si jumatate mai tarziu, parcam masina in curtea pensiunii Casa Colinelor din Urlati. Nu eram singurii care intarziaseram, Mihai care luase trenul si plecase din Cluj cu o seara inainte ajunsese si el cu intarziere. Impreuna cu el si cu Radu – un om bun la toate din echipa S.E.R.V.E., ne suim intr-o Dacia Logan Sandero si luam cu asalt dealurile Cepturei. Gasca ajunsa la timp din Bucuresti si din alte parti ale tarii se afla deja in varful unui deal plantat cu Cabernet Sauvignon, primind explicatiile de rigoare venite din partea vinificatorului Aurel Rotarescu si ale jovialului om de vanzari Dan Savulescu.
Ii ajungem din urma, dupa care trecem si pe la tanara plantatie cu Merlot aflata pe un versant al dealurilor din Bozieni. Cerul e senin, brazdat doar de cativa nori, lumina e perfecta asa ca apucam sa tragem niste cadre superbe.
Inapoi in Logan Sandero, printre dealuri si plantatii cu vita de vie, traversand cai ferate functionale lasate nesemnalizate, fara Crucea lui Andrei si alte semne de circulatie. Ajungem la crama S.E.R.V.E., unde in recent inaugurata casuta de lemn ce adaposteste sala de degustare, bloggerii de vin sau din Lumea Mare degusta cot la cot cu membrii redactiei Vinul.ro atat vinuri cunoscute cat si vinuri ce vor urma sa iasa in curand pe piata. Bun venit ne-a urat d-na Mihaela Tyrel de Poix, CEO al S.E.R.V.E.. Dupa care ne-am apucat de lucru… In paharul standard de degustare OIV au ajuns pe rand: din gama Vinul Cavalerului: Sauvignon Blanc 2011, Roze 2011 si Merlot 2010; din gama Millenium: Alb 2011 si Rosu 2011 (en-primeur); din gama Terra Romana: Sauvignon Blanc 2011, Chardonnay 2011 (lansat de curand), Pinot Noir 2011 (en-primeur, proba din barrique), Cabernet Sauvignon 2010, Feteasca Neagra 2010 (en-primeur); precum si urmatoarele asamblaje: Cuvee Amaury 2010, Cuvee Amaury 2011 (en-primeur, va fi lansat in curand), Cuvee Charlotte 2008 si Cuvee Alexandru 2007. In plus am mai avut ocazia sa redegust si Domaine Peraldi Rouge 2009, un vin produs de crama familiei Tyrel de Poix in Corsica. In conformitate cu traditia casei, nici unul din vinurile rosii nu a fost transvazat in decantor, ci doar deschise si lasate sa respire. Personal cred ca se puteau face cateva exceptii. Mi-au placut in mod special Terra Romana Sauvignon Blanc 2011 si Cuvee Amaury 2011 dintre albe, Cuvee Charlotte 2008 si Cuvee Alexandru 2007 dintre rosii. In plus, am notat urmatoarele: Pinot Noir 2011 este al doilea Pinot Noir din gama Terra Romana primul fiind cel din 2007; nu va exista Cuvee Charlotte 2009 in schimb a aparut deja Millenium Rosu 2009 pe care merita sa-l incercati.
Incheiata degustarea, am fost invitati sa inhatam cate o sticla de vin deja deschisa si sa luam loc la una dintre mesele de pe platoul din fata cramei unde a fost servit pranzul. De preparate s-au ocupat cei de la Monteoru Renaissance care ne-au delectat papilele cu babic proaspat, tartine cu somon si icre sau tocana buzoiana (un fel de gulas scazut) pe care n-am avut incotro decat sa le asociem cu vinuri precum Domaine Peraldi Rouge 2009 si Cuvee Charlotte 2008.
O vizita acasa la S.E.R.V.E. nu putea fi completa fara a face un tur al cramei, ghidati de aceiasi Aurel Rotarescu si Dan Savulescu, care ne-au facut o demonstratie de altoire, ne-au prezentat fluxul tehnologic al cramei, ne-au dat sa gustam un Cabernet Sauvignon din 2012 ce fermenteaza in rezervoarele de beton, ne-au lasat sa mirosim o Feteasca Neagra din 2011 care fermenteaza malolactic in tancuri de inox, ne-au prezentat barrique-urile de stejar pe care le folosesc si nu in ultimul rand ne-au servit un Merlot 2011 si un Cabernet Sauvignon 2011 direct din barrique-uri.
Intr-un final ne-am luat ramas bun de la gazdele noastre multumindu-le pentru amabilitatea de care au dat dovada, pentru micile detalii la care au fost atenti in organizarea acestui eveniment si pentru lectia de transparenta pe care au predat-o si pe care ar trebui s-o invete si alti producatori.
Pe cei mai multi, veniti din diferitele colturi de tara autocarul ne-a lasat sa ne odihnim la Casa Colinelor, despartindu-ne astfel de bloggerii si jurnalistii de breasla din capitala. Alaturi de cei ramasi la Casa Colinelor: George, Cipri, Big Radu, Dan si de membrii grupului Vestik, am aprofundat studiul aromelor si a taninurilor a doua vinuri Millenium (Alb 2011 si Rosu 2009), am discutat aprins despre screw-cap si dopul de pluta, am depanat amintiri despre intalniri mai vechi si am tras una dintre cele mai sanatoase portii de ras din acest an.
Sa ne vedem sanatosi si data viitoare!
Deci se pare ca v-ati distrat de minune si v-ati simtit excelent…pentru ca Logan-ul ala cu care v-ati plimbat era de fapt Sandero lu’ Tov. Savulescu, (din ce imi aduc aminte), iar crama SERVE din Urlati e de fapt mai la vest, in Ceptura (de Jos, chiar)..:)))
Logan, Sandero, tot una’i. Iar referitor la “locatie” avand setat in GPS destinatia Casa Colinelor din Urlati am facut legatura ca si SERVE ar fi tot in Urlati…
Ma rog, am corectat intre timp, multumesc pentru observatii.
Deci, te rog, imi ranesti mandria de argesean, patria automobilelor Dacia..:)) Oricum a fost super ca am reusit sa ne mai strangem toti.
Yap, pe langa baricuri si babicuri, revederea oamenilor cu aceeasi dambla e de baza.
Pingback: Acei oameni minunaţi şi vinurile lor | impresii din lumea mare