Degustare Villa Vinea @ Enoteca Millesime

Exista un singur motiv pentru care urmaresc rezultatele concursurilor de vin organizate in Romania: aici sunt prezentate noutatile. Inainte sa apara in magazinele de specialitate sau pe rafturile marilor comercianti, producatorii de vin isi testeaza valoarea calitativa a vinurilor la aceste concursuri. In plus, o medalie – oricare ar fi ea, creste prestigiul vinului in ochii consumatorului si pe ce al vinificatorului in ochii proprietarului.

La cea mai recenta editie a ICWB, lumea vinului romanesc a fost luata prin surprindere de un nou venit, o crama care a imbuteliat anul acesta pentru intaia oara, si care a inhatat din prima Medalia de Aur la categoria vinuri linistite.

Cine sunt? In ce zona viticola se afla? Cine e vinificator? Cum sunt vinurile? Intrebari la care veti gasi raspunsul in cele ce urmeaza.

Castel Vinum – societate infiintata pe valea Tarnavelor (in localitatea Mica, de pe Tarnava Mica) – cu capital majoritar strain, invesitorii fiind niste italieni din nordul Italiei. Cu asta am raspuns la primele doua intrebari. Pe langa gigantul Jidvei, in ultimii ani au inceput sa apara in Transilvania – si in special in legendara Tara a Vinului – tot mai multi producatori mici care incearca sa propuna o noua abordare a vinurilor dn aceasta regiune: Domeniile Boieru (Ciumbrud), Liliac (Lechinta si Batos), Castel Vinum (Tarnava Mica). E adevarat, nici Jidveiul n-a stat degeaba si in ultimul an a aruncat pe piata cateva vinuri albe care au atras atentia comentatorilor din lumea vinului romanesc, dar asta va face subiectul unei alte postari.

30 de hectare plantate cu vita de vie detine Castel Vinum in zona viticola Tarnaveni. Soiuri? Din cele mai diverse – albe: Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Riesling de Rin, Gewurztraminer si Kerner – rosii: Feteasca Neagra, Merlot, Pinot Noir, Zweigelt. Vinurile obtinute din aceste soiuri sunt structurate pe trei paliere de calitate: Premium, Selection si Cuvee.

Enologul care se ocupa de vinurile produse de Castel Vinum e de asemenea italian – Celestino Lucin pe numele sau, activeaza in zona Bolzano – Alto Adige. Are la activ un titlu de enolog al anului 2009 in Italia. In concluzie, investie, know-how si tehnologie – italiene, terroir – romanesc.

Am avut ocazia sa degust vinurile produse de Castel Vinum sub brandul Villa Vinea cu ocazia unei degustari organizate la inceputului lui iulie pentru membri Enotecii Millesime din Oradea. Prezentarea vinurilor a fost sustinta de directorul comercial al Castel Vinum – Marcel Farcas. Iata cum s-au prezentat…

Feteasca Regala Premium 2011 – culoare galben-aurie, nas ce incepe cu usoare note onctuoase (si nu vorbesc de barrique) ce dispar destul de rapid, urmate de flori albe si fructe de vara (mar, para verde, poate si ceva corcoduse); gustul e proaspat, citric – mar golden si lamaie, definit de o aciditate destul de pronuntata si intepatoare; post-gustul e usor amarui.

(Kerner) Vinea Alb Premium 2011 – vin catalogat ca vin de masa, intrucat soiul Kerner nu se afla pe lista soiurilor acceptate sau recomandate a fi plantate in regiunea Tarnaveni sau in oricare alta regiunea a Romaniei; Kerner e un soi de strugure alb, plantat indeosebi in sudul Austriei, nordul Italiei si in Germania, ce s-a nascut in 1929 prin incrucisarea soiurilor Trollinger si Riesling de Rin; – culoare galben-verzui, nas “verde”, de flori de camp, ierburi aromatice si note minerale; gustul se deschide pe fundalul unei aciditati bine conturate, minerale, cu corp, cu rotunjimi, care pe final devin totusi colturoase, tradand aciditatea si alcoolul care ies din corp; a fost cel mai original vin al degustarii.

Sauvignon Blanc Premium 2011 – culoare galben-verzuie, nas dominant ierbal (fan proaspat cosit, lucerna, trifoi) sub care se ascund impresii florale, delicate, finute; gust cu aciditate ierbala, crocanta, tipica pentru un Sauvignon Blanc romanesc bun, ce ajunge sa fie usor amaruie pe final; per ansamblu un Sauvignon Blanc destul de comun, dar care umbla vorba ca ar avea un frate mai mare si mai bun din categoria Selection.

Diamant 2011 – cupaj de Feteasca Regala (25%), Kerner (25%) si Riesling de Rin (50%); nasul mi s-a parut destul de neutral la inceput si chiar dupa ce s-a mai deschis nu am sesizat o evolutie surprinzatoare a aromelor, ci mai degraba o impresie destul de comuna, floral-fructuoasa – ar trebui sa-l mai revad; gustul proaspat, fructuos, e construit pe o aciditate ceva mai pronuntata, insa lipsita de componenta minerala.

Gewurztraminer Selection 2011 – culoare galben-verzui, nasul inconfundabil de lychee si dulceata de trandafiri, lasa impresia unu vin atragator dar curat, insa cu o usoara carenta in gust la capitolul aciditate; vinul cu unul dintre cele mai mari punctaje la IWCB – 91 de puncte, mi s-a parut un vin mai mult decat corect insa lipsit de spectacol, de personalitate…

8 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. August 3, 2012 @ 09:51

    In linii mari cam aceleasi impresii le-am avut si eu… E un stil de vinificare diferit de cel modern si bombastic cu care suntem obisnuiti pe la noi. Si difera si de cel frantuzesc cu mineralitate, vibrant &stuff. Mai degraba vinuri corpolente, grase, pronuntate, apasate…
    Mie mi s-au parut ca au ceva comun cu cele din Alto Adige gustate pe la Prowein…cred ca tine de oenolog.
    Interesant cum vor evolua in viitor…mai ales la rosii.

  2. Bogdan Bocşe
    August 3, 2012 @ 12:28

    Si eu sunt curios de soiurile rosii… Presimt aciditate, mineralitate si destul de multa fructuozitate, mai ales in gust.

    In plus mai sunt curios sa vad Sauvignon Blanc Selection Villa Vinea intr-o degustare comparativa cu Sauvignon Blanc Premium Liliac. Desigur aceeasi comparatie si pentru Gewurztraminer 🙂

  3. August 21, 2012 @ 10:37

    Din pacate nu am testat decat cele 2 sauvignon. Cel Selection este chiar f.f. bun. Aduce cu cele din lumea noua. Nas deosebit, bogat in tot felul de arome specifice. Atac bun si gust lung,care te duce spre Villa Maria – Noua Zeelanda. Culmea e ca si preturile sunt apropiate, adica mari 🙁

  4. September 26, 2012 @ 14:39

    Am incercat si Kerner-ul. Nu-i rau deloc. Prietenos. Nu stiu nimic de pret, inca.

    • Bogdan Bocşe
      September 26, 2012 @ 14:46

      Intre timp au aparut si vinurile rosii de la Villa Vinea. Le-am vazut inscrise pe lista vinurilor de la Toamna in Rosu by Vinul.RO. Urmeaza sa le incerc in curand.

  5. Pingback: Degustare vinuri Villa Vinea « Vinul din Cluj

  6. Pingback: Degustare Villa Vinea / Castel Vinum @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu la Razvan Stoenescu

*

*