Zindandel Caloian 2011 Crama Oprişor & Pinot Noir V-Legend of Transylvania 2009 Cramele Recaş

Pentru a scăpa de atmosfera sufocantă a oraşului, m-am decis cu un prieten să luăm din nou la pas dealurile Oradiei. Bineînţeles că nu am mers cu tolba goală, căci plăcere mai mare decât a bea un vin bun în natură… Aşa că am luat cu noi un Zinfandel alb (despre care vânzătoarea de la magazinul specializat insista că este Merlot vinificat în alb – say whaaat?) şi un Pinot Noir fain, să-mi spuneţi voi cât de tipic. Să le iau în ordinea efectuării turnării în pahar:

Zinfandel Caloian 2011

Zinfandel Caloian 2011, Crama Oprişor are o culoare albă ca apa (heh), cu o foarte slabă tentă gălbuie. Nasul, destul de retras şi puţin sulfuros la început, îşi dă drumul în vreo 10 minute şi lasă fructele şi florile dulci să se exprime plenar – pepene, flori de salcâm, citrice (limetă şi grapefruit) – acompaniate de senzaţii tonice şi vegetale de genul ierbii cosite. Gustul este unul exploziv, dominat de senzaţii dulcege echilibrate de o aciditate pe măsură, vinul are fizz, foarte plăcut, cu o astringenţă faină pe final, nu foarte intensă, dar e acolo. Aromatic, se simte din nou caracterul tonic-ierbos, pepenele, florile albe de primăvară, puţină miere. Finalul e dominat de aciditatea mare, de mineralitate şi senzaţii amărui-tonice. Alcoolul de 13.5% nici nu se simte.

E un vin care mi-a plăcut mult şi care-şi merită pe deplin banii: 20 de lei.

Pinot Noir V Legend 2009

Pinot Noir V-Legend of Transylvania 2009, Cramele Recaş se prezintă aşa cum ne-am fi aşteptat cu o culoare deschisă, un roşu vişiniu intens, dar transparent de se vede în mijlocul paharului. Nasul e dominat de fructe roşii, din care aş aminti căpşuni, cireşe, vişine, poate ceva prune coapte. Pe măsură ce se aeriseşte dă spre gem de căpşuni, o uşoară tentă de magiun, dar în acelaşi timp se simte şi o urmă de baric. Nu-mi dau seama dacă vinul a fost baricat, cât la sută a fost baricat sau pentru cât timp, dar ceva este acolo! Aciditatea este foarte mare, cu un corp light (de aşteptat de la un Pinot Noir), tanini pe final mai tari decât m-aş fi aşteptat. Corpul e light, dar nu e slăbuţ. E delicat mai degrabă şi echilibrat. Poate primul vin roşu light care să-mi placă. În gură se simt aromele fructelor amintite mai sus, plus ceva condiment, în genul piperului.

16 lei. Merită toţi banii.

 

6 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

 1. Paul Iacobas
  July 5, 2012 @ 13:59

  Servus, de unde ati luat Zinfandel-ul? De la The Store? Mersi.Paul

 2. July 5, 2012 @ 14:27

  Salut! Da, de la The Store.

 3. July 5, 2012 @ 20:07

  Zinfandel-ul e un vin minunat. Numai Gabriel Roceanu stie cate cartoane am baut. Mi-am invatat prietenii la vinul asta. Iar pe caldurile astea , greu il egaleaza cineva. Pacat ca-i putin.

 4. July 6, 2012 @ 08:06

  Veeezi…daca cumparai vinul din alta parte nu primeai astfel de explicatii :p

 5. BogdanC
  July 6, 2012 @ 16:05

  Ma intreb de ce l-au vinificat in alb? Si de cand au plantat Zinfandel in Oltenia? Nu este un soi raspandit la noi in tara. Sincer nu stiu cine mai are asa ceva.

  • Bogdan Bocşe
   July 8, 2012 @ 18:12

   @BogdanC: Cred ca fiecare enolog are “nebunia” lui, iar treatba ca asta cu vinificatul in alb e nebunia lui Liviu Grigorica. Din cate stiu e o plantatie tanara: in jur de un hectar, poate chiar mai putin si da e probabil singura din tara.

Adaugă un comentariu

*

*