Dry Muscat Jidvei 2011

Ştim cu toţii la ce vin mă refer. E vinul cunoscut mai degrabă ca “fata culcată în iarbă” de la Jidvei şi are un renume prost, de vin preferat de cefe groase şi de necunoscători în general. În plus, eticheta mai are o particularitate ciudată. Scrie Dry Muscat Demisec. Nu ştiu cum vine aia, dar ce-i drept vinul e mai degrabă sec decât demisec…

Dar hai să lăsăm prejudecăţile, antipatiile şi asocierile negative din jurul acestui vin şi să vedem cum s-a prezentat. Cine ştie? Poate că ceva s-a schimbat…

Culoare frumoasă galben pai pal. Nasul e intens floral-fructat, cu note de mere verzi, lămâie, piersică şi ceva flori de muşeţel uscat. Gust moale, cu o dulceaţă moderată căreia pe un fond uşor apos i se alătură o aciditate suficientă şi un gust amărui plăcut. Poate mi-ar fi plăcut să fie ceva mai acid, dar având în vedere că avem de-a face cu un Muscat Ottonel, cred că au scos maximul din el. În gust, aromele puternic fructate cresc în intensitate în a doua parte a evoluţiei: lămâie, măr, piersică nealtoită supracoaptă cu textură cremos-granulată. Am spus lămâie? Pe final apar arome tipice pentru muscat: muşeţel, miere polifloră, mandarină confiată. Postgust mediu spre lung. Ce e interesant e că vinul nu se rupe nici după ce se mai încălzeşte puţin. De fapt, pentru maximum de expresie, consumaţi-l la 10-12 grade, alcoolul de 12% nu se va prea simţi.

Un vin bun, echilibrat, de cursă lungă, semnat de Ioan Buia, comparabil cu vinuri băute de mine, notate de alţii mai experimentaţi ca mine cu 80-82 de puncte. 16 lei din Carrefour.

Adaugă un comentariu

*

*