Degustare Agricola Stirbey @ Enoteca Millesime, Oradea


La nici doua saptamani de la prezentarea vinurilor Cramei Avincis, membrii CCCV Millesime au fost invitati sa deguste din nou vinuri produse in zona viticola Dragasani. De aceasta data, in sala mare a sediului de pe strada Roman Ciorogariu nr. 49 din Oradea au sosit reprezentatii cramei Agricola Stirbey: Raluca si Oliver Bauer.

Ca o curiozitate, intamplator primul vin romanesc despre care am scris pe blog a fost o Cramposie Selectionata 2008 produsa de Agricola Stirbey, vin baut intr-o duminica de Rusalii. Reperele par sa se repete, pentru ca am ajuns scriu din nou despre vinurile Stirbey tot intr-o zi de Rusalii.

Am profitat de putinul timp liber pe care l-au avut sotii Bauer inainte degustare si am reusit sa povestim cate putin despre Dragasani, despre crama Agricola Stirbey si despre ce inseamna pasiunea pentru vin. Atat Oliver cat si Raluca s-a dovedit a fi doi oameni foarte faini iar interesantul dialog pe care l-am purtat cu ei a luat forma unui interviu pe care-l veti putea citi in noul numar al revistei Millesime.

Povestea primei crame moderne din Dragasani incepe in urma cu mai bine de 10 ani cand la initiativa baronului Jakob Kripp si a sotiei acestuia Ileana, are loc renasterea celebrelor vinuri Stirbey. Domeniul de 25 de hectare cuprinde plantatii vechi de 30 ani cu mai multe soiuri neaose romanesti decat soiuri internationale, unele dintre ele – cum ar fi Novacul – plantate doar pe acest domeniu. Perseverenta proprietarilor, flerul enologului si calitatea vinurilor Prince Stirbey au devenit in scurt timp un reper pentru mai multi producatori de vin din zona, care la randul lor s-au ambitionat sa produca vinuri din ce in ce mai bune. In acest sens, a cresterii calitatii vinurilor din zona dar si a unei promovari mai bune si mai eficiente a luat fiinta anul trecut Asociatia Producatorilor de Vin din Dragasani, ce ii reuneste pe cei mai importanti 7 producatori de vin din aceasta zona viticola.

Degustarea de la Enoteca Millesime a inceput desigur cu o Cramposie Selectionata 2011. Dar pana la arome si gusturi o mica paranteza… In 2003 cand Oliver Bauer a ajuns in Dragasani, mai toti oamenii locului l-au sfatuit pe tanarul neamt sa-si indrepte atentia mai degraba asupra unor soiuri nobile internationale si sa nu-si bata capul cu un soi de strugure local, de teapa Cramposiei, din care pana atunci nu se faceau decat posirci. Toti, cu exceptia inginerului Dumitru Nedelut, care face si acum parte din echipa tehnica a cramei Agricola Stirbey si care l-a indemnat pe tanarul din Stuttgart sa dea o sansa acestui soi local. Ce a reusit sa faca Oliver Bauer din Cramposia Selectionata? Un vin simplu, dar elegant care se deschide la inceput cu arome florale (narcise), usor vegetale (fan) fiind urmate apoi de fructe coapte – mar verde, lamaie si pomelo. In gura aciditatea sprintara, aproape carbonica da glas expresiilor minerale ce se sting treptat intr-un post-gust usor amarui. Daca Pastorel caracteriza vinul din Cramposie ca fiind “o tarancuta, dar care place tare la boieri” cred ca intre timp lucrurile s-au schimbat, vinurile din acest soi au devenit tot mai interesante, astfel ca putem vorbi deja de o tarancuta mult mai eleganta si mai emancipata.

A urmat un Sauvignon Blanc 2010 cu culoare galben-verzui, nu foarte stralucitoare, cu nas floral-vegetal: flori de soc si lucerna si cu o aciditate vie in gust ce pe final s-a stins intr-o senzatie usor amaruie.

Rose-ul 2011 e obtinut integral din Cabernet Sauvignon si dupa spusele lui Oliver Bauer s-a dorit a fi un rose mai intens, mai barbatesc. Culoare e intensa, cu reflexii rosiatice destul de puternice. Nasul e fructuos, cu acea aroma tipica de capsuni aproape coapte. Din cauza gustului – cu o aciditate arcuita si cu niste taninuri mici si neastamparate – acest rose isi va gasi fani mai degraba in randul barbatilor ce vor sa asocieze un vin la o salata mai consistenta.

Special guest-wine a fost un Novac 2010: proba inca nestabilizata la sticla, dar care s-a dovedit a fi un vin foarte captivant prin finetea gustului si eleganta aromelor. Va apare imbuteliat undeva in cursul acestei luni si judecand dupa exclamatiile membrilor CCCV Millesime se va termina destul de repede.

Degustarea a continuat cu un Melot 2008 de o culoare rosie-rubinie intensa, cu nas de fructe rosii bine coapte (visine si cirese amare) la care se adauga o aroma surprinzatoare de piper negru. Gustul catifelat, cu structura si corp mediu se stinge in note condimentate, picante.

A urmat un Cabernet Sauvignon Reserve 2008 care desi a stat 24 de luni in barrique pastreaza inca in nas prospetimea aromelor de fructe negre (coacaze negre si afine), gustul dand dovada si el de o surprinzatoare fructuozitate.

Degustarea s-a incheiat cu o Tamaioasa Romaneasca 2010 dulce, cu un nas seducator de trandafiri si busuioc, dublat de un gust elegant si echilibrat intre zaharul rezidual si aciditatea sustinuta.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. June 5, 2012 @ 09:18

    Sauvignon-ul Blanc din 2010 trebuie incercat de toata lumea. Avand in vedere si faptul ca au si un magazin online de unde se pot achizitiona vinurile in caz ca nu se gasesc la magazinele din oras.

Adaugă un comentariu

*

*