Touriga Nacional 2009, Quinta do Vallado

Prins in “febra” participarii la Grand Slam – aceasta suita a evenimentelor de vin desfasurate primavara, am neglijat publicarea notelor de degustare a unor vinuri absolut fermecatoare de care m-am bucurat alaturi de cativa prieteni. Unul din aceste vinuri e Touriga Nacional 2009 produs de crama portugheza Quinta do Vallado.

Despre crama Quinta do Vallado aflata in regiunea Douro (nord-estul Portugaliei) am mai povestit si in trecut, cand m-am intalnit cu un cupaj rosu, numit Vallado, obtinut din cinci soiuri de struguri. Ce nu am mentionat atunci e faptul ca suprafata pe care crama o exploateaza e de 38 de hectare, din care 26 sunt plantate cu vita de vie veche de peste 60 de ani. De altfel, denumirea de “quinta” se foloseste pentru domeniile private de mici dimensiuni. De asemenea demna de amintit ar fi si arhitectura noii crame, insa depre aceasta o sa va povestesc vineri, in cadrul Adv, Arh & Dsgn.

Touriga Nacional e pentru portughezi ceea ce ar trebui sa fie Feteasca Neagra pentru noi, romanii: un soi rosu de struguri, destul de dificil vinificat de unul singur, dar care iese excelent in evidenta in cupaje. Suna cunoscut?

Dupa ce l-am transvazat si l-am lasat la aer timp de o ora, vinul a ajuns in pahare. Culoarea e densa, rosie rubinie intensa. Prima impresie olfactiva aduce in prim plan arome de fructe negre de padure (coacaze si mure) dar si prune uscate, printre care se tot ivesc niste tonuri de frunze uscate si plante medicinale. Toate aceastea sunt completate de condimente picante iar pe finalul evolutiei am remarcat si note fine de cafea si ciocolata, probabil provenite din maturarea in barrique-uri frantuzesti timp de 16 luni. Mai rar asa complexitate aromatica. Gustul e plin, cu un corp mediu ce e pus in evidenta de taninurile catifelate si usor dulci dar si de aciditatea viguroasa. Finalul e lung, persistent si picant.

Amatorii de puncte vor descoperi ca Wine Advocate-ul lui Robert Parker l-a notat cu 92 de puncte, iar Wine Spectator l-a blagoslovit cu 95 de puncte. Avand in vedere aceste date numerice ar fi interesant sa va dezvalui si pretul… Doar ca din pacate vinul nu se gaseste in Romania, insa daca aveti drum prin Viena, intrati intr-un din multele magazine Wein&Co unde il puteti cumpara undeva la de 22 euro.

3 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

 1. April 18, 2012 @ 07:58

  Unul din vinurile mele “all time favourite”, care mi-a pus vinurile de Douro in mod permanent pe meniu. Au si un cupaj alb, care nu se lasa mai prejos.
  Mi se pare ca am scris cu cateva luni in urma despre ambele.

  • April 18, 2012 @ 20:38

   Plus Touriga Nacional Douro Rosé 2011, Vallado Douro Alb si Vallado Moscatel Galego au fost lansate odata cu deschiderea celui de-al 2-lea hotel rural inclus in circuitul enoturism.

 2. Pingback: Quinta do Vallado | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*