Solo Quinta 2011, Cramele Recas

E duminica, in Oradea soarele se iveste timid de printre nori, nu e nici cald, nici frig, o zi tipica de primavara. Pentru ca e prima duminica in care stam acasa, dupa o serie de multe duminici petrecute pe la festivaluri de vin, am ales un vin de savurat in liniste pe terasa casei sau in fotoliul din living.

Cupajul alb Solo Quinta produs de Cramele Recas a ajuns in ultimii ani vinul vedeta al cramei banatene. Dupa ce varianta din 2010 a castigat medalia de aur la concursul Vinalies Internationales de la Paris, varianta din 2011 a fost comandata en-primeur de catre chef-ul vedeta Gordon Ramsay pentru a fi listat ca vinul casei in restaurantul sau – The Maze – din Londra. Cine stie unde va ajunge varianta din 2012?

Dar inainte sa va spun de ce merge Solo Quinta 2011 cu vremea asta usor racorasa si schimbatoare, doua vorbe despre cum a fost gandit. Solo Quinta e un cupaj de cinci vinuri albe (de aici denumirea de Quinta), dintre care unul e obtinut prin vinificare in alb a unui strugure rosu (de aici numele Solo). Ca o particularitate, in fiecare an e ales un alt soi de struguri rosii pentru a fi vinificat in alb. In 2011 acest soi a fost Syrah. Nici “reteta” nu e aceeasi in fiecare an, proportiile cu care intra in cupaj celelalte vinuri albe (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Regala si Muscat Ottonel) diferind si ele. Solo Quinta 2011 contine 80% Chardonnay, 12% Sauvignon Blanc, 2% Muscat Ottonel, 2% Feteasca Regala, 2% Syrah. Stiu, nu ies vreo 2% la numaratoare, dar poate ma ajuta cineva de la Cramele Recas cu datele corecte.

Avand in vedere procentajul mare de Chardonnay, aromele vinului tind intr-o masura destul de mare sa fie cele specifice acestui soi de struguri, amplificate probabil si de drojdiile selectionate folosite: fructe exotice – banane, ananas, pepene galben, avand in subsidiar aromele proaspete, floral-ierbale date de Sauvignon Blanc. Gustul e poate cea mai frumoasa declaratie a echilibrului si armoniei, in care atacul de fructuozitate e sustinut placut de aciditate, ca mai apoi sa continue cu note lemnoase fine, usor prajite, vanilate, care imbraca matasos palatul. Finalul e placut, vinul lasand gura cu o senzatie de prospetime. 

Solo Quinta 2011 se gaseste in magazinele de specialitate la preturi incepand cu 76 lei.

P.S.

Oradenii care vor sa se bucure de sincope si armonii de jazz si swing, vor fi prezenti azi, 22 aprilie 2012 de la ora 19.00 la Posticum Jazzland, unde va concerta big band-ul Budapesta Jazz Orchestra. Ne vedem acolo!

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Darius Tulbure
    April 22, 2012 @ 17:18

    În Anglia presupun că prin “vinul casei” se înţelege altceva decât la noi 🙂

Adaugă un comentariu

*

*