Riesling, Rose si Cabernet Sauvignon Castel Huniade 2011, Cramele Recas

Din motive obiective, nu am reusit sa dau curs invitatiei adresata de Cramele Recas de a-i vizita  vinerea trecuta la crama din judetul Timis. Despre ce s-a intamplat acolo veti putea citi cu siguranta pe blogurile lui George, Cosmin sau a altor bloggeri de vin prezenti la eveniment. Totusi, intamplarea a facut ca mare parte dintre vinurile pe care le-am deschis saptamana trecuta sa provina tot de la Cramele Recas. Asa ca, pentru a ma afla in trend cu intreaga blogosfera de vin, urmatoarelor postari sunt despre noile vinuri produse de Cramele Recas.

Anuntata inca de anul trecut, gama Castel Huniade urmeaza sa inlocuiasca, daca acest lucru nu s-a intamplat, vechea gama – Castle Rock. Un lucru cum nu se poate mai binevenit, daca ma intrebati pe mine. Si nu spun asta din punct de vedere al calitatii vinurilor, ci mai mult din perspectiva etichetelor si a modului de prezentare. Acuma, daca e sa fiu sincer pana la capat, nici noua identitate grafica nu e una din cale-afara de reusita, insa tot e un pas inainte.

Numele – Castel Huniade face referire la cel mai vechi edificiu din Timisoara, ridicat initial de Carol Robert de Anjou in 1314 si reconstruit de Iancu de Hunedoara in 1447, dupa ce fusese grav avariat de un cutremur. Conform site-ului Cramelor Recas, in acelasi an, 1447 apar pentru prima oara mentionate viile de la Recas, in cadrul unui contract incheiat intre Mihail de Ciorna care vindea viile de la Recas si Ioan si Ecaterina Magyar care se obligau sa plateasca pentru ele 32 de florini de aur. Din pacate, in timpul revolutiei din 1848-1849, Castelul Huniade din Timisoara este complet distrus de catre revolutionari, fatadele edificiului reconstruit in intregime in 1856 avand o cu totul alta infatisare fata de resedinta nobiliara de factura medievala. Incepand cu 1948, Castelul Huniade gazduieste colectiile si expozitiile din cadrul Muzeului Banatului. Cei pasionati de istorie si casteologie pot citi mai multe despre Castelul Huniade pe site-ul Medievistica si pe blog-ul Art Historia, unde Radu Oltean a facut o documentare remarcabila asupra constructiilor din Timisoara in perioada ocupatiei Otomane si in perioada ocupatiei Austriece.

Pe contra-eticheta sticlelor de vin am gasit: note de degustare corecte si pertinente scrise intr-un limbaj profesionist, un QR-code care scanat cu telefonul mobil te trimite pe site-ul Cramelor Recas la gama Castle Rock (hmmm… fail?!), sigla facebook si invitatia de a vizita contul de social-media al companiei precum si adresa site-ului Muzeului Banatului alaturi de o scurta istorie a Castelului Huniade. Toate, in romana si engleza.

Revenind la vinuri… Dintre cele opt vinuri ale acestei noi game, saptamana trecuta am gustat trei – Riesling, Rose si Cabernet Sauvignon.

Riesling 2011 – De pe eticheta nu rezulta foarte clar daca e Riesling Italian sau Riesling de Rin, insa o data gustat inclin sa cred ca e vorba de cel de-al doilea soi de struguri. Culoarea e galben-pal, cu tente verzui. Nasul te intampina cu aromele secundare, expansive, provocatoare, de fructe exotice – ananas, pepene galben, papaya. Gustul e sprintar, vioi, cu aciditatea frumos evidentiata, finalul fiind usor mentolat.

Rose 2011 – Culoare rose, intensa, de miez de capsuna. Nasul e in acelasi ton cu culoarea: intens, mai putin floral: trandafiri, si mai mult fructat: fragute, capsuni, rodii. Gustul are un atac sustinut, cu aciditate acaparanta, insa fara o baza – corpul e subtirel – acesta cade, avand un final scurt. 

Cabernet Sauvignon 2011 – Culoare rosie-rubinie cu tente liliachii. Nasul e atipic, cu multe fructe rosii – visine, cirese amare si cateva nuante florale – crini, violete, la care se adauga acea nota cruda, caracteristica vinurilor rosii proaspete. Gustul e construit mai mult pe aciditatea fructuoasa si mai putini pe taninurile astringente… Ce ti-e si cu Cabernet Sauvignon-ul asta la tinerete!

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. BogdanC
    March 12, 2012 @ 13:35

    De acord ca eticheta este mediocra(nici macar prea originala nu este, aducand un pic cu cea de la unele vinuri de Jidvei).De incercat vinurile din gama, desi raman la parerea ca Recasul are parte de o publicitate excesiva.

  2. Pingback: Sauvignon Blanc Castel Huniade 2012, Cramele Recaş | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*