Chat-en-Oeuf 2009, Boutinot

Nu cred ca mi-au placut vreodata pisicile. Nici macar in copilarie. Bunicii au avut intotdeauna vreo 2-3 pe langa casa insa nu am ajuns sa le indragesc. Erau bagacioase, hoate, mieunau si se linguseau dupa mancare cu cozile ridicate, iar o data ce isi luau portia de lapte proaspat muls o tuleau. Si nici nu le ardea de joaca cu mine sau cu verisorii mei. Cu toate astea, anul trecut aflat in vizita la niste prieteni, am facut “cunostinta” cu un british shorthair lenes si plictisit care s-a lasat mangaiat si scarpinat o dupa amiaza intreaga. Asa ca am inceput sa reconsider eventuala coabitare alaturi de un patruped mieunator la un moment dat.

Vinul servit in dupa-amiaza primei duminici a lunii martie e originar din sudul Frantei, din regiunea Côtes du Ventoux, si se numeste Chat-en-Oeuf. O aluzie voita a “producatorului” englez Boutinot la mult mai celebrul vin produs in regiunea vecina – Châteauneuf-du-Pape, dar si o modalitate de a iesi in evidenta pe rafturile supermarketurilor. Cel putin mie mi-a atras atentia, altfel nu-l luam de pe raftul unui Tesco din Praga in urma cu un an. Chat-en-Oeuf 2009 e un cupaj de Grenache si Syrah – soiuri tipice pentru zona de sud a Frantei – ce se deschide frumos, dupa o aerisire prealabila de o ora, imbiind nasul cu arome zemoase de fructe negre de padure (mure, afine, coacaze) dublate si de putina piele tabacita si tabac. Gustul e plin, cu mult fruct proaspat, cu taninuri fine incheiate de un senzatie condimentata, iute. Probabil ca mergea bine alaturi de un beef bourguignon sau de vreun coq au vin, doar ca eu l-am savurat de unul singur, bucurandu-ma de o dupa-amiaza cu un timid inceput de primavara. Si n-ar fi fost rau ca un british shorthair lenes sa-mi fi tinut companie.

Chat-en-Oeuf se gaseste pe rafturile mai multor retele de supermarketuri din Anglia, Cehia, Belgia sau Irlanda undeva intre 7 si 8 euro.

Adaugă un comentariu

*

*