Dupa un sfarsit de saptamana petrecut la Cluj-Napoca, in care am avut ocazia sa ma intalnesc cu cativa prieteni mai vechi dar si sa cunosc noi iubitori ai vinului am inceput sa devin din ce in ce mai nerabdator cu privire la prima editie a Festivalului de Vin Arta si Gastronomie – Provino Cluj-Napoca. Daca lista producatorilor de vin ce vor participa la acest eveniment creste de la o saptamana la alta, acestia urmand sa-si lanseze cu aceasta ocazie o serie de vinuri noi, locurile la activitatile conexe desfasurate in cadrul festivalului sunt pe zi ce trece tot mai putine.
Una dintre aceste activitati este Scoala Vinului, ce constituie o serie de cursuri, sustinute de d-l Marian Timofti presedintele Organizatiei Somelierilor din Romania 2011, grupate in trei module distincte, desfasurate intr-o singura zi – 17 martie – pe durata a 6 ore.
Astfel, in intervalul orar 10.00-11.45 se va desfasura Modulul 1, ce va prezenta cateva notiuni de baza despre vin, trecand de la definitia vinului la o abordare mai in detaliu a vinurilor tinere, pentru invechire, trecand in revista principalele soiuri nobile si ajungand in cele din urma la tehnica de servire a vinului.
Modulul 2, va incepe la ora 12.00 si va aborda latura tehnica a cultivarii vitei de vie, fiind prezentate metodele de crestere, posibilele boli ce pot ataca vita de vie dar si cateva din principalele operatiuni precum taierea si culesul vitei de vie. Notiunile despre tehnica vinifcarii vor incheia acest modul secund.
In fine, in cadrul Modulului 3, ce va incepe la 14.45 se va ajunge la prezentarea zonelor viticole din Romania precum si a caracteristicilor principalelor vinuri internationale din Lumea Veche: Franta, Italia, Spania si Lumea Noua: Africa de Sud, Australia, Chile etc.
Cursurile vor fi organizate in grupe de 30 de persoane, pretul unui pachet cuprinzand toate cele trei module ridicandu-se la 310 lei.
Foto: provino.ro