Furmint Dry 2010, Disznókő

In iulie 2011, in timp ce hoinaream pe la festivalurile gastronomice din satele din nordul Ungariei aflate in regiunile viticole Bukkalja si Tokaj-Hegyalja am oprit la crama Disznókő, aflata pe marginea drumului ce leaga orasele Eger si Tokaj. Crama Disznókő are 150 de hectare plantate cu vita de vie, fiind incepand cu 1995 proprietate a grupului francez AXA-Millésimes, care de altfel detine si Château Pichon-Longueville, Château Cantenac-Brown sau Château Suduiraut. Am avut timp sa vizitam crama care functioneaza dupa principiul gravitational si sa coboram in pivnita in care sunt tinute la invechit in butoaie de stejar traditionalele vinuri dulci de Tokaj. Pentru ca aveam deja programata o degustare de vinuri la Béres Pince din Erdobenye, nu am mai zabovit sa gustam vinurile produse de Disznókő si m-am multumit cu o sticla de Furmint Dry 2010

… pe care am deschis-o in urma cu cateva seri.

Furmint Dry 2010, Disznókő

Culoare galben cu tente verzui. Nas… Ei, aici incepe sau jocul: “ghici ce soi e?”. Subtile arome florale, acoperite rapid de un iz puternic de hidrocarburi, petrol, motorina. Mda… Tipicitate destul de clara de Riesling de Rin. Gustul e dominat de o aciditate ierbala, lipsita de eleganta, insa per ansamblu lasa impresia unui vin corect, fara prea multe subtilitati.

Deci, ce soi e? Aromele si gustul imi spun ca e Riesling. Site-ul producatorului spune ca nu produce vreun vin obtinut din Riesling si nici ca ar avea plantat Riesling. Deci slabe sanse sa fi incurcat borcanele. Daca e intr-adevar Furmint asa cum scrie pe eticheta atunci mirosul de hidrocarburi poate proveni ori din conditii de depozitare sau igiena precara (ceea ce nu prea cred, crama aratand impecabil la momentul vizitei noastre, in plus sticla era inchisa cu screw-cap) ori din evolutia vinului – ceea ce e cat se poate de neobisnuit pentru un Furmint.

L-au mai baut si altii – Vinoremus – fara sa fie foarte incantati.

Cumparat de la crama unde a costat aprox. 20-25 de lei.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Furmint Dry 2010, Disznókő | Printre Vinuri | Chateau Pichon Baron Longueville | Scoop.it

Adaugă un comentariu

*

*