Merlot Emeritus 2007, Cramele Rotenberg

N-am mai pomenit de ceva vreme de recomandarea duminicala de vin, dar asta nu inseamna am renuntat la acest obicei, ce a determinat pana la urma aparitia acestui blog sub titulatura sa initiala: Vinul de Duminica. Pentru mine, care am crescut cu traditia pranzului duminical luat in familie, dupa obsteasca slujba de la biserica, ziua de duminica a ramas ca o zi de sarbatoare. Masa de pranz de duminica era intotdeauna deosebita, nu numai pentru ca la desert ma delectam cu prajitura scoasa din cuptor cu o seara inainte, ci si pentru ca era momentul in care adunati in jurul mesei reuseam sa ne adunam si sa discutam despre cele intamplate in cursul saptamanii. Sunt sigur ca astfel de obiceiuri exista si in alte case si familii si ma bucur cand aflu ca de cele mai multe ori e vorba de o traditie care se pastreaza.

Pe langa aceasta traditie – a pranzului duminical in familie – am adoptat de aproape trei ani incoace si un obicei care are legatura cu felul principal al mesei si cu vinul ales. Asa am ajuns sa pregatim pulpe de rata pe pat de varza rosie, tagliatele cu ragu de iepure, dar si melci trasi in unt, pui de balta pane, calamar sau creveti. Ei bine, pentru masa de pranz din ultima duminica a lui ianuarie 2011, Geta a pregatit la felul principal un muschiulet de porc in crusta de condimente cu ciuperci la tava, pe care l-am asociat cu un Merlot Emeritus 2007 de la Cramele Rotenberg.

Decantat cu mai bine de doua ore inainte de a-l servi, vinul a lasat in umerii sticlei ceva depuneri – particule in suspensie ramase in lipsa unei filtrari finale a vinului. Culoarea e densa, rosie-rubinie, cu un inceput caramiziu pe margine. Iar de aici incolo aromele din miros si gust au urmat ceea cred ca se cheama metamorfoza visinei: visina coapta, visina amara, suc de visine, compot de visine, visinata ajungand la un moment data pana la gem de visine. In gust aciditatea accentuata a tratat cum se cuvine muschiul de porc, lasand pe palat o senzatie de astringenta placuta. L-am incercat si a doua zi, dupa ce am lasat decantorul la rece, vinul dezvelindu-si gustul intr-un mod mult mai placut, cu aciditatea perfect integrata si taninurile mici si ascutite agatandu-se de interiorul obrajilor.

O sticla de Merlot Emeritus 2007 de la Cramele Rotenberg costa aproape 100 de lei in magazinele de specialitate.

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. July 1, 2012 @ 01:07

    E fantastic. Acum că s-a aerisit de câteva ore dă spre magiun sec de prune presărat cu zahăr vanilat.

  2. Pingback: Merlot Emeritus 2007, Cramele Rotenberg [redegustat] | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*