In linii mari stiam la ce sa ma astept. Il degustasem deja in toamna anului trecut, doar ca atunci nu ii lasasem ragaz sa respire, sa se aeriseasca, sa se aseze. Si pentru ca am simtit ca in spatele banalelor arome de cirese si visine amare se ascund mult mai multe, de aceasta data i-am acordat mai multa atentie. Ba mai mult, i-am si pus langa o portie de hmmm… dar despre asta un pic mai incolo.
Cateva amanunte bine de stiut inainte de a plonja in paharul cu vin. Duo 2009 by Enira e un cupaj de Merlot (75%) si Syrah (25%), realizat de enologul Mark Dworkin la crama Bessa Valley (zona viticola Thracian Valley) din Bulgaria. A stat timp de un an in barrique-uri de stejar (cu vechime de doi si trei ani). Si are un continut de 14.5% vol. alcool.
Dupa transvazarea in decantor si aerisirea la racoare pentru 40 de minute vinul a si ajuns in pahare. Culoarea inchisa, densa, opaca. Primul nas apartine fructelor zemoase, bine coapte: visine, coacaze negre, afine. Dupa care aromele se deschid si astfel se dezvaluie prunele uscate, cateva curmale dar si mult mai interesantele ingrediente dulci si amarui: putina vanilie si un varf de cacao. In gust e expansiv, vinul umple gura, invaluind-o cu atingeri catifelate si calde, arcuindu-si taninurile slefuite pe interiorul obrajilor. Corpul mediu, dar bine reliefat nu te compleseste insa reuseste sa lase in post-gust o senzatie neasteptata: picanta, iute si intensa.
As putea spune ca o data ce te-ai intalnit cu mare parte din vinurile gamei Enira, ai deja o idee despre stilul de vinificare, despre care ar putea fi diferentele intre vinuri dar si la ce ai putea sa te astepti. Monotonie? Mai degraba perseverenta. Si pana la urma nu e nimic rau in avea vinuri cu o personalitate bine conturata si cu un nivel calitativ constant ani la rand.
Duo 2009 by Enira costa intre 40 lei si 50 lei, in magazinele de specialitate.
Revenind la asocierea gastronomica din introducere, m-am gandit sa organizez un concurs.
CONCURS!
Cel/cea care va reusi sa identifice numele preparatului culinar din farfurie va primi ca si premiu o sticla de vin.
Raspunsurile se vor trimite sub forma de comentarii la acest post doar azi (19.01.2012) pana la ora 22.00. Orice raspuns trimis dupa ora 22.00 nu este luat in considerare.
Toate comentariile cuprinzand raspunsurile referitoare la concurs vor fi publicate in intervalul 22.00-22.30.
In cazul in care exista mai multe raspunsuri corecte, castigatorul va fi desemnat prin tragere la sorti.
Bafta!
Later edit:
Gata, s-a terminat concursul. Raspunsul corect era: Tagliatelle cu iepure.
Si mie mi-a placut Duo; am intalnit aceeasi senzatie de catifelare si mangaiere gustativa. E de admirat perseverenta si constanta in stil de vinificare a producatorului.
P.S. Fettucine al tonno?
Macaroane cu varza si nuca 🙂
Sunt evident tagliatelle cu nuca…imbratisate de un Enira 2009 suna fantastic…
Tagliatelle cu nuca:)
Taietei cu varza 🙂
Or fi ceva tagliatele cu ciuperci? Nu putem primi pe mail, poza la rezolutie mare, ca sa o punem la microscop? :))
Salut,
Frumos blog,vinul de fata,e foarte bun,iar pastele…nu imi pot da seama daca sunt :
a)Tagliatelle al ragu
b)Tagliatelle cu trufe…
Buna ziua tuturor!!!
Cred ca este vorba despre ,,tagliatelle a la Bolognese”… 0.65-1 cm…
Daca pastele sunt mai inguste( tagliolini) se asociaza cu hribi, sosuri cremoase sau fructe de mare
Daca pastele sunt mai late se numesc ,,papardelle”…acestea se asociaza cu sosuri ( ragu) din vanat ( mistret ,iepure)…
Eu zic ……. tagliatelle cu iepure……..:)
Paste? 🙂
Preparatul culinar?
Tagliatelle Bolognese sau Tagliatelle cu ciuperci 🙂
Concursul de pe blog s-a incheiat! Va multumesc tuturor pentru raspunsurile date.
Raspunsul corect este: Tagliatelle cu iepure.
Cea care a dat raspunsul corect si de altfel castigatoarea concursului este Adela. Felicitari! Ai castigat o sticla de Merlot Alira 2009!