Chardonnay Barrique Sole 2007, Cramele Recas

Undeva pe raftul de jos din camara, in spate, statea ascunta de aproape un an de zile o sticla de vin primita in dar de la celalalt blogger de vin din Vestul tarii: Vali – Pivnicerul din Arad. Nu stiu ce m-a oprit de n-am scos-o pana acum la masa. E vorba de o sticla de Chardonnay Barrique Sole 2007 de la Cramele Recas, un vin din Banatul originar al Pivnicerului.

Acest Chardonnay Barrique Sole 2007 a facut bucuria proprietarilor si a enologilor de la Cramele Recas cand in 2008 la Chardonnay du Monde a castigat Medalia de Aur. Si probabil au avut cu ce se mandri. Acum, dupa aproape 4 ani de la imbuteliere, vinul are intr-adevar culoarea aurului, a imbatranit frumos, aromele imprumutate de la barrique-ul de stejar facand parte dintr-un ansamblu ce se revarsa lin si armonios. Chardonnay Barrique Sole 2007 e un single-vineyard, obtinut din strugurii culesi de pe plantatiile de vita de vie ce cresc pe Dealul Tiganului – un areal restrans din regiunea viticola Recas. Ce ii diferentiaza pe strugurii de Chardonnay de pe Dealul Tiganului de alti struguri culesi din Recas sau Viile Timisului? Nu stiu. Il voi intreba cand voi avea ocaiza pe Hartley Smithers – enologul Cramelor Recas. Ce stiu insa, e ca mi-au placut toate Chardonnay-urile produse de Cramele Recas in ultimii ani, chiar si cele din gamele de retail – cum ar fi Chardonnay Frunza 2010 sau Chardonnay Frunza 2009 – despre care povesteam in urma cu o saptamana.

Sticla de Chardonnay Barrique Sole 2007 a scos la iveala e un vin evoluat, a carui arome initiale de vanilie si flori de tei au facut loc in scurt timp celor de miere de salcam, caramel si crema de zahar ars. Gustul sec, plin, animat totusi de o aciditate inca vie, se stinge treptat, lasand in urma aroma intensa a samburilor de nuca si alune.

Fara sa vreau mi-a revenit in amintire memorabila vara fotbalistica a lui ’94 cand aflat in vacanta la bunici am descoperit, urmarindu-i la televizor pe Stelea, Dumitrescu si Hagi, savoarea unei felii de paine unsa cu smantana de bivolita si picurata cu miere.

Vali, iti multumesc pentru vin si pentru amintirile pe care mi le-a starnit! Bogdaproste!

Adaugă un comentariu

*

*