Wiener Gemischter Satz Nussberg 2010, Zahel

In urma cu mai bine de un an faceam cunostinta cu un vin austriac provenit din podgoria Vienei, produs printr-un stil de vinificatie inedit: Wiener Gemischter Satz. Pe scurt, toti strugurii de pe o anumita parcela sunt culesi intr-o singura zi, indiferent de soi, nivel de zahar sau aciditate, dupa care sunt zdrobiti si lasati sa fermenteze impreuna. Un asamblaj single-vineyard. Metoda poate parea primitiva si destul de greu controlabila, fapt pentru care a si fost abandonata in a doua jumatate a secolului 20, insa rezultatele recente obtinute de un grup restrans de producatori vienezi sunt surprinzatoare.

Responsabil cu revitalizarea Gemischter Satz-ului a fost Richard Zahel, enologul care in 2003 a scos pe piata primul vin obtinut dupa aceasta metoda, considerata invechita. In scurt timp i s-au alaturat alti trei producatori: Fritz Wieninger, Michael Edlmoser si Rainer Christ alaturi de care a fondat grupul Wein Wien, ce isi propune promovarea acestui stil traditional de vinificare. Familia Zahel se ocupa cu cultivarea vitei de vie de patru generatii, prima lor parcela avand nu mai mult de jumatate de hectar iar heuriger-ul (wine bistro-ul traditional vienez) doar patru mese. Azi, Zahel detine parcele in mai multe zone din podgoria Vienei, printre care Mauer, Nussberg, Oberlaa si Bellevue.

Wiener Gemischter Satz Nussberg 2010 e obtinut prin asamblarea a trei soiuri de struguri: Chardonnay, Weißburgunder (Pinot Blanc) si Grauburgunder (Pinot Gris), recoltati din vitele de vie cu varste de 29 de ani ce cresc pe dealul Nussberg, aflat in partea de nord a Vienei. Culoarea e proaspata, galbena cu reflexii verzui. Aromele se dezvaluie treptat, incepand cu note ierbale de fan proaspat cosit, cu mici divagatii florale, ca apoi sa continue inspre tonuri ceva mai intense de nuci verzi cu accente onctuase. Exista o armonie aparte intre aromele primare ale celor trei soiuri de struguri, ce dau nastere unui complex oflactiv verde-onctuos. In gura, atacul e exploziv, cu multa prospetime, aciditate frumos arcuita si o senzatie intensa de mineralitate. Ca o gura de apa de mare.

A costat in jur de 15 euro.

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

    • Bogdan Bocşe
      June 14, 2012 @ 17:32

      Salut Charlie, multumesc pentru comentariu. Ce fain se vad parcelele cu vii de pe dealul Nussberg in google earth 😉

Adaugă un comentariu

*

*