Királyleányka 2010, Thummerer Pince

In ciuda snobismului de care ma banuie multi, nu am incetat sa cumpar vinuri din supermarket. Si nu doar din supermarketurile romanesti. In mare parte in tarile pe care le-am vizitat in ultimii ani, am ales sa cumpar vin si din supermarket. L-am considerat un fel de “reality-check” atat al pietei vinului dar si al gusturilor preferate de marea masa a consumatorilor. Nu doresc sa dezvolt acum subiectul, insa voi incerca sa revin asupra lui in viitorul apropiat.

Asadar, prospectand piata maghiara de vinuri aflata pe rafturile din Tesco Debretin, am dat peste un producator a carui nume imi era cunoscut dintr-o escapada culinara intreprinsa anul trecut in Ungaria. Thummerer Pince – una dintre cele mai mari si cunoscute crame de familie din Ungaria, localizata in vecinatatea satului Noszvaj din regiunea viticola Eger (nordul Ungariei). Nu ma asteptam sa-i intalnesc in retail, cunoscute fiind volumele cu care lucreaza marii operatorii din acest sector.

Pentru cei mai putin familiarizati cu denumirile maghiare ale soiurilor de struguri, Királyleányka e neaosa Feteasca Regala raspandita atat in podgoriile originare – ardelenesti cat si in cele maghiare. Királyleányka 2010 a celor de la Thummerer Pince e exact cum ma asteptam: un vin alb, vioi, cu o culoare galben-pal cristalina, cu un nas proaspat, floral, incadrat de tonuri citrice, cu gust elegant, citric, racoritor, cu aciditate pronuntata, inspre frizzante.

Costa in jur de 1250 forinti adica aproximativ 18 lei.

Adaugă un comentariu

*

*