Riesling Trocken Bernkasteler Lay 2008, Dr Loosen

Degustarea comparativa dedicata Rieslingului de Rin a continuat cu un Riesling Trocken Bernkasteler Lay 2008 realizat de Dr. Loosen in regiunea Mosel din Germania. Ii multumesc lui Cezar Filip (Restaurant Ginger, Bucuresti) care mi-a atras atentia ca e improprie folosirea denumirii “de Rin” pentru un Riesling facut in alte regiuni decat Rheingau, insa am tinut sa punctez acest lucru pentru a clarifica confuzia care se poate crea datorita celor doua soiuri de struguri ce impart aceeasi denumire de Riesling. Daca in tara sa de origine, Germania, Rieslingul “de Rin” se numeste simplu: Riesling, iar Rieslingul Italian e cunoscut mai degraba sub numele de Welschriesling, ei bine, in Romania, lucrurile stau un pic diferit, intrucat am intalnit cativa producatori autohtoni care folosesc denumirea simpla de Riesling pentru a se referi la Riesling Italian.

Asadar, un Riesling sec (ger. trocken) din regiunea viticola Mosel, mai exact din arealul Bernkastel – cunoscut si sub numele de Mittelmosel. Producatorul, Dr. Loosen, face parte incepand cu 1992 din selecta asociatie germana VDP (Verband Deutscher Qualitäts – und Prädikatsweingüter), ce reuneste un numar de 200 de producatori de vin ce si-au impus un standard foarte inalt de realizare a vinurilor. Reputatia de care se bucura Dr. Loosen il recomanda ca fiind unul dintre cei mai buni producatori de Riesling din Mosel.

In pahar primul cadru apartine aromelor floral-vegetale, ce zugravesc un tablou estival, cu dealuri line, de pe care se revarsa o boare racoroasa cu miros de iarba proaspat cosita. Dupa care in scena intra fructele: mere verzi, caise dar si ceva note citrice. Spectacolul Rieslingului de Mosel explodeaza in gust: caise, mere, pere sustinute de o aciditate proaspata, vibranta. Gustul se incheie intr-o nuanta dulce-condimentata, alcool-ul de 12.5% fiind aproape imperceptibil.

L-am cumparat dintr-un magazin de vinuri din cartierul Kreuzberg – Berlin undeva la 9 euro.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Riesling Quarzschiefer 2009, Altenkirch | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*