Zwack Maximilian, Spirit of Tokaj

Concertul lui Eric Truffaz de la Kölcsey Központ (Centrul Cultural Kölcsey) din Debrecen sustinut in luna martie a acestui an a reprezentat pentru mine o dubla descoperire. Pe de o parte a fost jazz-ul eterogen al trompetistului elvetian – ce isi promova proaspatul album In Between, lansat in 2010 la Blue Note Records. Pe de alta parte a fost un distilat de vin, aparut nu de mult timp pe piata din tara vecina, aflat in plina campanie de promovare – Zwack Maximilian.

Zwack Maximilian e produs de compania maghiara Zwack, aceeasi care produce si mult mai cunoscutul Unicum – un bitter obtinut din peste 40 de plante si condimente, dupa o “reteta secreta” transmisa din generatie in generatie. Povestea lui Zwack Maximilian incepe in urma cu aproape 100 de ani in urma, cand dupa mai multe importuri de brandy-uri din Franta, fratii Jozsef si Maximilian Zwack, proprietari ai distileriei Jozsef Zwack & Co decid sa lanseze pe piata propriul distilat de vin – Tokay Brandy – obtinut din vinurile produse in zona Tokaj. Artizanul acestui produs e Maximilian a carui ambitie si pasiune pentru enologie l-a determinat si motivat sa produca un distilat de vin mai bun decat cele pe care le importasera pana atunci din Franta. Noua bautura se bucura de popularitate inca de la inceput, compania continuand sa o produca chiar si dupa moartea lui Maximilian Zwack in 1920. Al doilea razboi mondial si perioada comunista care a urmat pun pe butuci distileria si afacerea cu distributie de bauturi alcoolice, o parte dintre membrii familiei reusind sa sa emigreze in SUA. Reintorsi in Ungaria in 1988, acestia recumpara averea familiei in 1989, reusind ca in 1990 sa puna pe piata Unicum. 20 mai tarziu se relanseaza Tokay Brandy sub numele de Zwack Maximilian, Spirit of Tokaj.

Spre deosebire de majoritatea distilatelor de vin de pe piata, Zwack Maximilian are un vol. alc. de 33% – ceea ce il face mai putin agresiv in gust. Zwack Maximilian se obtine prin distilarea vinurilor de tip szamorodni din zona viticola Tokaj, rezultand un distilat superior cu o concetratie de 80%. Conform detaliilor furnizate de catre producator in acest eau-du-vie se presara flori de tei, ajungandu-se la obtinerea unei esente de flori de tei, care apoi se invecheste in butoaie de stejar pentru o perioada relativ scurta de timp (cateva luni si nu cativa ani cum se procedeaza in cazul distilatelor de vin clasice). Urmeaza o filtrare, dupa care se realizeaza imbutelierea.

Timpul relativ scurt petrecut in butoaiele de stejar nu a influentat in mod pregnant caracteristicele distilatului, poate doar culoarea galben-aurie cu refelexe chihlimbarii. Servit cu gheata din pahar razbat arome de miere, flori de salcam si flori de tei – ce amintesc mai degraba de vinuri din Furmint si Hárslevelű decat de vanilia si condimentele exotice provenite din doagele butoaielor de stejar. Gustul e fin si catifelat, concentratia moderata de alcool fiind suficienta cat sa incalzeasca palatul fara a-l agresa. 

O sticla de 0.5 l a costat aproximativ 36 RON.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: VinCE Magazin, Zwack Maximilian si Nyakas Aligvárom 2010 | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*