Riesling de Rhin 2008, Nachbil

Degustarea comparativa de Riesling de Rin, desfasurata la Enoteca Millesime din Oradea intr-o seara de joi (septembrie 22) a inceput cu un vin demisec. Stiu, e un inceput atipic si incalca regulile care spun ca ar fi trebuit sa-l plasez mai degraba pe la mijlocul degustarii. Insa, am ales sa fac asta dintr-un motiv foarte bine intemeiat. Vinul are o aciditate de 8.8g/l. E vorba de Riesling de Rhin 2008 de la Nachbil.

S-a prezentat curat, cu un galben-pai lipsit de intensitate. Primul nas e cuminte, te imbie cu flori de camp si fructe (piersica, caisa poate si ceva lamaie). Insa o data ce paharul e agitat registrul olfactiv se shimba radical. Motorina, petrol, hidrocarburi – si nimic altceva. Ma asteptam sa prind aceasta “aroma” – dar nu credeam ca o voi intalni de la primul vin al degustarii si nici ca va veni intr-o forma atat de bruta. Inevitabil apare intrebarea: e vorba de o tipicitate de soi sau e un defect? Raspunsul depinde de cine bea vinul. In cazul meu balanta inclina inspre o exprimare destul de dura a tipicitatii, izul fiind intalnit ulterior si la alte Rieslinguri de Rin din degustare. Pe de alta parte un neofit, ce crede ca a pus pe masa un Riesling demisec sa mearga bine la aperitiv, va fi profund dezamagit si va considera ca vinul are o hiba, datorata cel mai probabil depozitarii in conditii improprii. In gust, restul de zahar e imperceptibil, aciditatea malica dominand intreg palatul, insa la ce fineturi te mai astepti de la un vin care miroase a motorina? 🙂

Desi il consider un vin de referinta – cu o tipicitate de invidiat (excelent ca material didactic), nu il recomand decat amatorilor de senzatii si gusturi nebanuite, ori celor care doresc sa porneasca o revolutie si au ramas fara cocktailuri Molotov. Se gaseste printre altele la Enoteca Millesime (Oradea) si Crama Noastra (Cluj-Napoca) – 47 de lei.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Riesling de Rein 2008, F’autor | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*