Adevaratul Riesling. De Rin.

Cred ca eram in facultate cand am auzit prima data ca ar exista si un altfel de Riesling decat cel Italian, pe care obisnuiam sa-l cumpar atunci si de care eram destul de multumit. Mi se spunea ca celalalt Riesling era de fapt Rieslingul adevarat si nu vinul asta de mana a doua care se gaseste la noi sub numele de Riesling Italian. Pentru a depasi mica mea deceptie de atunci am luat la rand rafturile cu vinuri de la mai toate hypermarketurile, in speranta ca voi da peste vreo sticla de Riesling de Rin, care sa-mi confirme sau infirme cele auzite. Dupa cum era de asteptat, n-am gasit in hypermarketuri nici o sticla cu Rielsing de Rin, nici de provenienta romaneasca ori straina (mi se recomandase varianta germana, ca sa fiu mai precis). In lipsa unui contra-argument palpabil am revenit la Rieslingul Italian sperand ca intr-o buna zi il voi descoperi si pe cel de Rin. A trebuit sa treaca ceva timp pana sa-mi dau seama ca nu cautam unde trebuie si ceva mai mult pana sa ma intalnesc cu un Riesling de Rin, dar asta e alta poveste.

Conform datelor statistice furnizate de German Wine Institute, din suprafata totala planta cu vita de vie in Germanaia: 102.340 ha, cu Riesling de Rin sunt plantate 22.434 ha adica 21.9% – plasandu-l pe prima pozitie in clasamentul celor mai cultivate soiuri din Germania. Nu cred ca exista crama in Germania care sa nu produca cel putin un tip de Riesling de calitate medie (Qualitätswein, pe scrut QbA) ori superioara (Qualitätswein mit Prädikat zis si QmP) – ce poate avea diverse niveluri de Prädikat (denumire germana a concentratiei zaharului in must): Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese sau poate chiar Eiswein. Mai multe detalii despre sistemul de clasificare a vinului produs Germania am gasit la Mona – “a wahr rieslinger”. Pe langa nemti, Rieslingul de Rin e cultivat cu succes in Austria, Franta (exclusiv in Alsacia), Australia si Noua Zeelanda.

Acest soi a intrat in podgoriile romanesti destul de recent, mai mult din ambitia micilor producatori decat dintr-o necesitate a pietei. In prezent, doua crame romanesti cultiva si produc vinuri din Riesling de Rin: Nachbil si LacertA Winery. Posibil ca plantatii de Riesling de Rin sa se gaseasca si in ograda celor de la SERVE si Budureasca insa etichetelor vinurilor lor nu reflecta explicit acest lucru. 

Din punct de vedere aromatic, Rieslingul de Rin e soiul cu cea mai buna reputatie de terroir-expressing, vinurile obtinute fiind pe buna dreptate o reflexie a caracteristicilor climatice si de sol a locului din care provin. Rieslingurile tinere sunt caracterizate cel mai adesea de arome de mere verzi, grapefruit, piersica, miere, iarba proaspat taiata precum si de o vioiciune data de aciditatea destul de mare. Caracteristica insa e o nota de petrol sau kersoen ce se dezvolta in special la vinurile mai vechi si care nu trebuie considerata un defect.

De unde se poate cumpara un Riesling de Rin in Romania?

Din pacate in hypermarketuri, situatia vinurilor obtinute din Riesling de Rin arata la fel ca acum 6-7 ani: nu se prea gasesc, ori sunt prezente vreo 2, max. 3 sortimente. In Kaufland am gasit 3 Rieslinguri realizate pentru brandul propriu Villa Vinum – toate sub 15 RON, demidulci sau dulci. Daca nu sunteti blogger de vin si nici nu va preocupati timpul cu vreo lucrare de cercetare pe aceasta tema cred ca ar fi mai bine sa le evitati. Ceilalti mega-retaileri ce opereaza pe raza Oradiei: Real, Carrefour si Sellgros nu au deloc Riesling de Rin pe raft. 

Magazinele de specialitate ofera ceva mai multa varietate insa aici preturile au o medie in jurul valorii de 80-100 RON. In top se afla Vinexpert: de la 35 RON pe un J. Baumer Rheingau – Riesling 2009 pana la 230 RON pentru Scharzhofberger Riesling 2009 – Egon Muller. Mai moderate am gasit la Good Point, insa majoritatea sunt dulci: Franz Reh Late Harvest – 25 RON, Carl Reh Eiswein – 36 RON, singurul sec e un Penfolds Rawson’s Retreat Riesling – 41 RON.

In ceea ce priveste restaurantele, cea mai variata si bogata oferta de Riesling de Rin am inteles ca s-ar gasi la Restaurantul Ginger din Bucuresti, unde Cesar Filip colectioneaza cele mai bune Rieslinguri produse in Germania, importandu-le direct de la producatori. Cu prima ocazie cu care ajung la Bucuresti promit sa-i trec pragul.

Intrucat in ultima perioada subiectul Riesling de Rin a fost dezbatut si pe blogurile colegilor de breasla: Ciprian, GeorgeDan si Florin, am propus unui cerc restrans al membrilor Enotecii Millesime (coordonati de prof. Dorin Popa) sa realizam o degustare comparativa intre Rieslingurile de Rin produse in Romania si cateva exemplare aduse de mine din Germania, din aceeasi categorie de pret 32-40 RON, aproximativ 8-10 euro. Pentru a da si o incarcatura istorica am mai adaugat alte doua Rieslinguri: unul din Franta, respectiv Republica Moldova.

Iata lista vinurilor propuse de mine pentru aceasta degustare:

Riesling Cuvée Anne-Laure 2005, Arthur Metz – Franta (AOC Alsace)

Riesling Bernkasteler Lay 2008, Dr. Loosen – Germania

Riesling 2009, Altenkirch – Germania (Rheingau)

Riesling de Rhin 2008, Nachbil – Romania (Dealurile Satmarului)

Rheinriesling 2010, Lacerta Winery – Romania (Dealu Mare)

Riesling de Rein 2008, Fautor – Moldova

Notele de degustare si fotografii aferenete vinurilor vor fi publicate in zilele ce urmeaza.

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Razvan Demian
    April 26, 2012 @ 11:57

    Mi-ar fi placut sa vad si sa simt si eu, intreaga desfasurare a evenimentului.Si bine-nteles sa participez si eu la dantelerea cu impresii.Unde pot citi concluziile finale?

    O zi faina

Adaugă un comentariu

*

*