Pentru azi m-am gandit sa postez doua clipuri. Ambele fac parte din aceeasi campanie.
Client: Vincon Vrancea. Campanie: Vita Romaneasca. Agentie: ?. An: 2011.
Un grec si un francez povestesc destul de degajati despre experienta lor cu romanii respectiv cu obiceiurile romanesti. Amintiri placute despre oameni cumsecade, ce ajuta in miez de noapte un sofer ramas in pana sau despre o nunta undeva la tara, cu dansuri populare si nuntasi in stare sa le danseze toata noaptea. La final vine si sloganul demn de un brand de tara: “Poate ar timpul ca si romanii sa redescopere Romania”, dupa care isi face aparitia si sticla de vin din gama Vita Romaneasca cu eticheta ei desprinsa parca de pe crucile din cimitirul vesel de la Sapanta.
Doua clipuri aparent low-budget, dar a caror mesaj si slogan fac toti banii. Nu am reusit sa aflu cu ce agentie au lucrat cei de la Vincon Vrancea pentru aceasta campanie, poate sunt tot cei de la Violet, cu care au lucrat si pana acum pentru campaniile 7 Pacate, Beciul Domnesc sau Muscatel, cu diferenta ca noua campanie e mult peste ceea ce au realizat pana acum. Povestile celor doi “straini” par genuine, au acea naturalete sincera, in care se face referire si la vin, dar nu intr-un mod explicit (soiuri, branduri sau producatori). Cum sa nu-i asculti povestind despre ospitalitatea romaneasca sau obiceiurile populare? Aceste virtuti cu care ne e rusine sa ne mandrim.
Exista totusi o gafa. Cam mare, in acceptiunea mea. In primul spot, la final, dupa ce suntem invitati sa redescoperim Romania, ne este prezentata o sticla de vin dintr-un soi “autentic” romanesc: Riesling.
Gama de vinuri promovata? De baza sau entry-level. Target? Consumatorul neavizat sau neexperimentat, care consuma in special vinuri din gama de baza. Relevanta spotului raportata la produsul promovat? Destul de mica, spotul nu iti spune mare lucru despre produsul promovat iar la final iti mai si tranteste un vin obtinut dintr-un soi autentic romanesc precum Rieslingul. Relevanta spotului raportata la target? Destul de mare, in conditiile in care un procent destul de mare dintre romani se afla intr-o criza de identitate culturala.