Trei clipuri, acelasi brand, doua campanii diferite.
Client: Vincon Vrancea. Campanie: Beciul Domnesc. Agentie: Violet. An: 2005 / 2007.
O sa le iau pe rand.
Primul clip. Un restaurant chipurile exclusivist si cam scortos (design “minimalist”, chelneri la caravata, scaune imbracate in cearceafuri albe) in care iau masa doar cuplurile (in caz ca n-ati remarcat). La una dintre mese barbatul comanda vinul: Beciul Domnesc. Atat. Nici vorba de an, de regiune sau de soi. Sub privirile severe ale chelnerului si spre surprinderea mesenilor in restaurant isi fac aparitia baietii cu efectele speciale care monteaza decorurile si recuzita Beciului Domnesc. Cu tot tacamul: sticle prafuite, paiajeni, torte, pereti din piatra cioplita. Daca stii parola ti se ofera o atmosfera speciala. Doamna e impresionata, suspina, se emotioneaza, de parca noul cadru creat e exact ceea ce si-ar fi dorit. Cei doi se prind de maini, vinul rosu curge in pahare, telenovela a inceput. La final intra in scena si sticla de vin, paharul aferent precum si sloganul: “Un caracter aparte”. Doar ca nu s-a terminat aici. O masa alaturata, alt cuplu, barbatul comanda dezorientat: “La fel ca ei.”
Gama de vinuri promovata: Medium. Target? Persoane cu venituri medii si peste medii, cu varsta peste 40 de ani. Relevanta spotului raportata la produsul promovat? Macar e mentionat numele brandului si e prezentata culoarea. Nu are importanta soiul sau anul. In caz ca nu iti amintesti nici macar numele brandului ceri ca la masa alaturata. Relevanta spotului raportata la target? Reclama a prins. Am intalnit destul de multe persoane care prefera brandul Beciul Domnesc dintr-un motiv sau altul si tind sa cred ca un aport important l-a avut si campania publicitara
Al doilea clip. De aceasta data tot decorul e alb. Dar ce vorbesc? Nu exista nici un decor, doar un fundal alb. Din nou un cuplu, mai tanar, tot la restaurant, sau cel putin asa se sugereaza prin prezenta chelnerului si a mimicii celor doi. Mult mai relaxati si mai degajati decat cei din clipul anterior. Dupa ce consuma un aperitiv invizibil chelnerul aduce sticla de vin. Vinul rosu curge in pahare, sau ma rog, intr-un spatiu ce are forma unui pahar. Cei doi inchina, prinzand paharele de vin de picior (primul clip in care vad asa ceva). Finalul, clasic deja, ne prezinta eticheta mare (in sfarsit), cat tot ecranul, de pe care se poate citi: Feteasca Neagra 2000 demidulce. Si nimic altceva.
Gama de vinuri promovata: Medium cu pretentii de Premium. Target? Persoane cu venituri medii si peste medii, cu varsta peste 25-30 de ani. I-au mai intinerit. Relevanta spotului raportata la produsul promovat? Cel putin stim ca de data asta nu e vorba doar de brandul Beciul Domnesc ci este prezentat si vinul: Feteasca Neagra 2000 demidulce. Demidulce! Sa placa si doamnelor, ca altfel e probabil acru. Relevanta spotului raportata la target? Ideea decorului invizibil a placut marelui public si probabil si vinul.
Al treilea clip. Nu pot decat sa cred ca a fost un “bonus” gratuit din partea agentiei Violet. Dupa doua executii cat de cat decente, avem de-a face cu un spot facut ori in pauza de masa ori in noaptea dinaintea predarii materialului spre client. Altfel nu-mi explic ce e cu slide-ul asta de imagini animate.
Gama de vinuri promovata: Nedefinita. Target? Ei bine, daca spotul asta are ceva atunci acel ceva e definirea targetului. Sa fie clar: Beciul Domnesc e destinat celor care nu fac o ora pana la serviciu, celor care nu lucreaza de la 9 la 6, celor care nu mananca aceleasi lucruri dar mai ales celor care nu se distreaza mereu la fel consumand doar bauturi obisnuite. Relevanta spotului raportata la produsul promovat? Sa nu fi fost cadrul de final cu cele doua sticle de vin: o Feteasca Neagra demidulce si un Sauvignon Blanc demisec, spotul asta putea promova la fel de bine bauturi energizante. Relevanta spotului raportata la target? Sunt curios daca acest videoclip a ajuns vreodata pe TV, eu unul nu l-am vazut si cat a rezistat.
Pingback: Muscat Ottonel 2011 si Tamaioasa Romaneasca 2008 – Ambrosio, Vincon Vrancea | Printre Vinuri