Pentru cea dintai degustare organizata de Enoteca Millesime in luna august am parasit orasul si ne-am indreptat spre Ineu de Cris (la circa 15 km de Oradea) la complexul Kings Land (sau King’s Land). Motivul? Am dat curs invitatiei de a participa la primul eveniment dintr-o serie ce se doreste a fi cat mai lunga si care se intituleaza Golf & Wine. Nimic mai potrivit pentru o seara de joi, dat fiind noul val de caldura ce a lovit orasul din vestul tarii.
Desi stiam de existenta acestui complex nu m-am aventurat pana acum sa iau calea Ineului (ce coteste la stanga din drumul ce leaga Oradea de Cluj-Napoca). Acum ca i-am trecut pragul recunosc ca imi pare rau ca nu am ajuns mai devreme in acest loc. Complexul cuprinde un manej cu cai frizieni, un club de golf (Blu Golf Club), doua lacuri pentru pescuit si un restaurant. Un loc perfect in care sa evadezi la sfarsit de saptamana si de ce nu chiar la sfarsitul unei zile de munca.
O data ajunsi la fata locului, ne-am alaturat celorlati membrii ai Centrului de Cultura si Civilizatie a Vinului pentru a face un scurt tur al complexului Kings Land. Am inceput cu manejul, unde pasionatii de echitatie pot urma cursuri de calarit sub supravegherea si indrumarea unui instructor. Nu au fost foarte multi entuziasti dornici sa urce in sa, desi caii mi se pareau calmi si prietenosi, asa ca ne-am indreptat spre terenul de golf.
Aici, ghidati de Gabriel Toader am facut cunostinta cu echipamentul dar si cu cateva reguli de baza ale jocului. Terenul are deocamdata 6 cupe, un driving range si un putting area dar am inteles ca in viitorul nu foarte indepartat se vor adauga inca 3 cupe, scopul investitorului fiind acela de a avea in final un teren complet cu 18 gauri. Desigur, dupa teorie, am trecut si la partea practica. O experienta foarte interesanta, pentru ca nu mai jucasem golf pana acum. Desi miscarea de baza, swing-ul, e aproape tot ce conteaza in golf, am apreciat faptul ca e un sport in care primeaza respectul pentru adversar. Nu are dinamismul sau spiritul de echipa din baschet dar data fiind conditia mea fizica e foarte posibil sa ma reorientez. Per total a fost o experienta pe care mi-as dori sa o repet si poate chiar sa o continuu.
Conform programului deja stabilit dupa Golf a urmat, in mod natural as putea spune, Wine. Ba chiar mai mult. O cina, in care fiecare preparat culinar (creat de Zoltan Zoboky, bucatarul restaurantului Kings Land, membru al asociatiei Le Disciples d’ Auguste Escoffier) a fost asociat cu un vin propus de Enoteca Millesime.
Cina a fost deschisa de Riviera – un vin spumant realizat de Dorel Popa la Blaj dupa metoda traditionala. Un spumant cu nas floral, cu multa aciditate, obtinut din Feteasca Reagala. Din cate am inteles editia cu eticheta Riviera este una limita, urmand ca vinul spumant sa poarte numele Tarnave. Aperitivul servit a fost compus dintr-o grisina cu prosciuto si o spuma de ardei copt.
Am continuat cu o gustare rece: somn mignon cu buchet de legume, pastrav marinat cu otet de soc si salata de rosii calde asociate cu un Sauvignon Blanc 2010 de la Lacerta Winery. Daca somnul si legumele nu a fost intocmai pe gustul meu, pastravul si otetul de soc au fost mai mult decat o surpriza placuta.
Urmatorul punct in meniu a fost reprezentat de o supa crema de conopida cu ficat de gasca marinat in rose si piure de piersici cu busuioc. Langa, a fost servit un Rose Caloian 2010 de la Crama Oprisor. De altfel nu a fost singurul reprezentant al Cramei Oprisor prezent la acest eveniment, Florin Ionescu – directorul de vanzari pe zona de Vest al cramei din Mehedinti, bucurandu-ne cu prezenta sa.
Felul principal l-a constituit un muschi de porc cu curry si cacao (!) cu mazare verde, sandwich de mamaliga si chips din cartofi de casa. Mamaliga nu e cea mai versatila garnitura, iar diferenta de textura data de asocierea cu muschiul de porc a facut-o sa para lipsita de consistenta. Pe de alta parte muschiul de porc cu curry si cacao si-a gasit un adevarat partener de discutie in vinul propus: Burgund Premium 2006 de la Wine Princess.
La final am fost delectati cu o trilogie de parmezan: parmezan raffaello, parmezan cu rosii uscate si chips de parmezan picant alaturi de un vin pe masura: Feteasca Neagra Ancestral 2008 de la Crama Basilescu.
Seria Golf & Wine a debutat cu dreptul, participantii fiind deopotriva incantati atat de “swing”-ul de pe ternul de golf cat si de “swirl”-ul din paharul cu vin. Nu pot decat sa le multumesc artizanilor acestui eveniment: Dorin Popa si Cristian Drimba (Enoteca Millesime) si Lucian Coroiu (Kings Land).
Pingback: Seara italiana cu vinurile Unicom Production @ Kings Land, Ineu de Cris | Printre Vinuri