Anul trecut, Crama Basilescu a dat lovitura cu Feteasca Neagra Ancestral 2008. Un vin foarte bun despre care s-a scris de cele mai multe ori la superlativ si care a stabilit noi standarde atat pentru vinificatorii romani care vor sa creeze cea mai buna Feteasca Neagra dar implicit si pentru vinificatorul Cramei Basilescu, Gabi Lacureanu. Anul acesta cu ocazia scurtei vizite pe care am facut-o la crama din Urlati, am avut privilegiul de a degusta in compania lui Gabi o parte din noile vinuri ale Cramei Basilescu. Printre acestea si Perfectio 2008, un cupaj de 5 vinuri obtinute din trei souri: Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon si Merlot. Mi-a placut intr-atat incat inainte de plecare am primit in dar cea din urma sticla imbuteliata din primul lot.
Inainte de a fi imbuteliat si a de purta eticheta, Perfectio e rezultatul unei munci de cercetare, a unui experiment enologic, a unei provocari de a crea vinul perfect. Aceasta joaca cu vinuri si bariqueri a facut ca Perfectio sa fie un cupaj de cinci vinuri obinute din trei soiuri. Intai a fost creat un cupaj de Feteasca Negra, Merlot si Cabernet Sauvignon, ce a luat apoi drumul barique-urilor. Dupa o oarecare perioada de timp petrecuta in contact cu lemnul de stejar, acest cupaj s-a intalnit cu alte doua vinuri, un Merlot si o Feteasca Neagra, rezultatul fiind trimis din nou in bariqueri (nu neaparat aceleasi).
Dupa ce a asteptat 4 luni la loc racoros si intunecat, sticla neetichetata de Perfectio 2008 a fost deschisa in compania a unui preparat culinar ce cred ca ii vine ca o manusa: pulpa de rata cu prune uscate si cartofi copti la cuptor. Pana sa-l torn in pahare l-am lasat la aerisit in decantor timp de mai bine de o ora. Culoare rosie purpurie. Primul contact e caracteristic Merlot-ului si Fetestii Negre: sirop de visine, dulceata de capsuni, visinata, urmat de caramel, fructe confiate si prune uscate. Contributia Cabernet Sauvignon-ului e resimtita ceva mai discret, pe final intrand timide in scena si pulberea de cacao si ciocolata neagra. Alcoolul de 14% isi face simtita prezenta si in nas, mai ales ca vinul a fost servit la o temperatura ce depasea 16-18 grade. Gustul e plin, cu taninuri catifelate, dulcege si iuti. Poate si din cauza temperaturii ceva mai ridicate din bucatarie, alcoolul si-a facut resimtita prezenta intr-un mod mai putin placut, incalzind destul de tare papilele.
E Perfectio 2008 noul varf de lance al Cramei Basilescu? Sa nu fi fost alcoolul ce se simte atat in nas cat si in gust, nu as fi ezitat sa raspund afirmativ intrebarii. Dar chiar si asa, cred ca Perfectio 2008 merita atentia iubitorilor de vin de la noi.
Din pacate momentan nu am informatii legate de disponibiliatea in magazinele de specialitate a acestui vin si nici pretul la care el se comercializeaza.