Pe parcursul ultimelor saptamani, ati putut citi impresiile si notele de degustare a mai multor vinuri prezentare in cadrul cinelor organizate de Restaurantul Graf din Oradea in colaborare cu diferiti producatori de vin din Romania. S-a incercat, si de cele mai multe ori s-a si reusit, crearea unui preparat gastronomic in acord cu personalitatea fiecarui vin degustat. De cele mai multe ori vinurile s-au aflat la acelasi nivel cu creatiile culinare, dar au existat si cateva cazuri in care s-a simtit o diferenta intre cele doua elemente. Cea din urma degustare de vinuri organizata de Restaurantul Graf in luna iunie a fost dedicata vinurilor produse de Vinaria Purcari din Republica Moldova, care spre dezamagirea mea, s-au aflat cu un pas in spatele preparatelor din meniu.
In lipsa unui reprezentant al cramei Purcari, prezentarea vinurilor a fost tinuta, in urma unei intelegeri ad-hoc, de catre domnul Dorin Popa, presedinte al Centrului de Cultura si Civilizatie a Vinului – Enoteca Millesime, aflat printre invitatii la aceasta cina.
Degustarea a inceput cu Alb de Purcari 2009, un cupaj de Chardonnay, Pinot Blanc si Pinot Gris asociat cu branza de capra afumata sub cupola paharului. Vinul are o culoare intensa galben-verzuie, influenta barique-ului in care a stat timp de 6 luni fiind regasita in notele de vanilie si miere care completeaza paleta citrica a registrului olfactiv. Un vin corect, fara defecte si fara atu-uri. Ulterior degustarii am verificat pretul la care acest vin este disponibil in Romania: 89 RON (!).
Rose 2010, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Rara Neagra si Merlot – a fost singurul vin al serii care mi-a creat o impresie placuta si pe care l-as mai degusta si cu alte ocazii. Culoare e ceva mai intensa, inspre rose-somon, in nas regasindu-se caracteristicile atat ale Cabernet Sauvignon-ului cat si ale Merlot-ului: zmeura, capsuni, coacaze rosii. Gustul e sustinut de o aciditate destul de ridicata (aportul Rarei Negre, cunoscuta in Romania si ca Babeasca Neagra), post-gustul fiind unul amarui. A fost asociat cu inghetata din capsuni si zmeura, condimentata cu menta si piper rosu.
Cea mai mare dezamagarire a serii a fost Negru de Purcari 2005. Citisem cuvinte de lauda despre Negru de Purcari 2003 pe blogul lui Mihnea si ma asteptam sa descopar un vin asemanator si in varianta din 2005. Acest cupaj de Cabernet Sauvignon, Saperavi si Rara Neagra, care chipurile a stat in butoaie de stejar timp de 3 ani, are o structura firava, gustul fiind dominant de aciditate si astringenta. Nasul nu e nici el surprinzator: cirese si visine, poate si ceva coacaze rosii, dar in rest nici vorba de complexitate sau evolutie aromatica. Asta in conditiile in care acest vin costa in Romania putin peste 100 de RON. Lasand la o parte esecul vinului, din bucatarie ne-a fost adus un piept de pui la gratar asortat cu piure de telina si cirese negre.
Rosu de Purcari 2005 a adus ceva mai multa complexitate in pahar decat vinul servit anterior, poate si datorita soiurilor din care a fost realizat cupajul: Cabernet Sauvignon, Malbec si Merlot. Involuntar, notele de degustare au fost consemnate raportate la vinul precedent. Nasul e un melanj frumos de fructe bine coapte: negre (coacaze negre, prune) si rosii (aceleasi cirese si visine, insa mult mai coapte). Gustul e mult mai catifelat (totusi nu se resimt acei 3 ani petrecuti in butoaie frantuzesti), iar aciditatea si taninurile se dovedesc mai prietenoase cu palatul decat au facut-o in cazul Negrului de Purcari 2005. Pentru asociere a fost ales un file de porc cu ciuperci sotate.
Desertul, un foie gras cu jeleu de cognac si lichior de cafea a trebuit sa stea langa un Cahor de Purcari. Daca in privinta ficatului de gasca nu am avut nimic de reprosat, nu acelasi lucru l-as putea spune in privinta bauturii din pahar. Procentajul de 16% volum alcool e resimtit mult prea puternic, conferind vinului mai degraba un caracter de bautura spirtoasa (lichior), acest lucru fiind amplificat de nasul caracteristic vinurilor cu rest de zahar: dulceata de nuci verzi, miere, stafide.
Din pacate, sentimentul pe care mi l-au lasat vinurile de la Purcari in urma acestei degustari a fost unul de dezamagire. Incercasem in trecut o parte din vinurile aflate in gama lor din retail, fiind impresionat la mometul acela de vinurile lor rosii, in special de un Cabernet Sauvignon de Purcari. Imi doresc sa incerc cat de curand si mult aclamatul Negru de Purcari 2003 si eventual sa re-evaluez vinurile pe care cei de la Vinaria Purcari le afiseaza la raft, pentru a ma convinge de reputatia acestei crame.