Punctul culminant al periplului nostru prin regiunile Bukkalja si Tokaj din luna iunie a acestui an a fost degustarea de vinuri si branzeturi organizata de centrul de informare turistica al satului Erdőbénye la crama Béres. Pentru o viziune cat mai corecta a produselor locale au fost prezentate si degustate atat o parte din vinurile gazdelor – Béres Pince (45 ha), cat si cele ale unui producator mai mic – Illés Pince (6 ha), acompaniate de branzeturile produse de o ferma de oi si capre din localitate – Gonda.
Primul vin degustat a fost un Hárslevelu Diókút 2008, Béres Pince – un vin single-vineyard (in acest caz de pe plaiul Diókút) produs din soiul local Hárslevelu. De altfel soiul Hárslevelue cunoscut in Romania sub numele de “Frunza de tei”. Un vin sec (printre putinele de acest fel existente in portofoliul cramei Béres), cu un continut alcoolic ridicat (14%), cu o culoare galben-aurie destul de intensa data si de invechirea vinului timp de 3 luni in barique-uri noi de stejar unguresc. Aroma caracteristica a soiului e cea de miere de salcam, regasita si in cazul de fata, dublata de un fond citric si de cate insertii lemnoase. Gustul e sustinut de o aciditate buna, care insa vireaza destul de repede spre un amarui citric.
A urmat un cupaj – Holdezüst Cuvée 2008,Béres Pince – obtinut din Hárslevelu (85%) si Furmint(15%). Dupa cum il recomanda si producatorii este un vin usor, de vara, cu aciditate bine integrata si un usor rest de zahar. Nasul e dominat de aromele primare ale soiului Hárslevelu: miere de salcam, flori de tei, polen. Nu m-a incantat din cale-afara, dar nici nu l-am gasit deranjant.
Degustarea a continuat cu un vin produs de Illés Pince, Sarga Muskotaly 2009 sau mai pe romaneste un Muscat Lunel 2009. Surprinzator pentru un Muscat, aciditatea este foarte bine sustinuta, ceea ce-l face mult mai agreabil dat fiind ca are un rest de zahar de 16g/l. Aroma e cea tipica muscatului, cu tot spectacolul aferent vinurilor aromate: fagure de miere, flori de salcam si de tei, mosc.
Tot de la Illés Pince a venit si urmatorul vin – Cuvee 2007 – un cupaj de Hárslevelu (50%) si Furmint (50%), vinificat cu un rest de zahar generos (66 g/l). Aromele vinului nu au diferit foarte mult de cele ale cupajului Holdezüst Cuvée 2008 produs de Béres Pince, insa atu-ul vinului produs de Janos Illés l-a constituit armonia gustului. Desi nu sunt un mare fan al vinurilor dulci mi-a placut Cuvee-ul realizat de d-l Illés folosind metodele traditionale (printre care amintesc fermentarea in budane de strejar), care aduc un plus de finete vinurilor dulci aromate spre deosebire de aceeasi categorie de vinuri realizate cu metode moderne.
Din aceeasi gama (destinata cupajelor) din care face parte si Holdezüst (in trad. rom. clar de luna) ne-a fost servit un alt cupaj produs de Béres Pince: Magita Cuvée 2008. Inainte sa ne fie turnat in pahare ni s-a spus si povestea numelui acestui vin. Legenda spune ca Magita era numele unei fete ce a trait in Erdobenye si care in urma cu 400 de ani, in perioada dominatiei turcesti, si-a riscat viata pentru a salva de la moarte mai multi locuitori ai satului. Vinul are in componenta pe langa soirule pitoresti maghiare Hárslevelu si Furmint si un soi de strugure mult mai cunoscut romanilor: Grasa. Pe langa aromele primare tipice strugurilor: fagure de miere, fructe dulci supra-coapte si flori de tei in nas se resimte si efectul maturarii in bariqueri de stejar (probabil la prima folosire si cu un grad scazut de ardere) ce imprima vinului o aroma de lemn de stejar verde, proaspat taiat, pe care am gasit-o usor deranjanta.
Ultimul vin din degustare a fost un Tokaj Asszu 4 Puttonyos 2004 produs de Illés Pince. Recunosc, pana acum nu am acordat o atentie speciala vinurilor realizate dupa metoda asszu si in consecinta nici nu m-am obosit sa incerc sa le cunosc si sa le inteleg. Culoarea intensa, chihlimbarie, aromele dulci, gliceroase, de crema de zahar ars si fagure de miere sau gustul dulce, corpolent, nu imi sunt printre cele mai simpatice caracteristici pe care sa le descopar intr-un vin. Sunt departe de a spune ca un pahar de Tokaj Asszu 4 Puttonyos mi-a schimbat atitudinea fata de aceste vinuri speciale, insa pe viitor cu siguranta le voi privi altfel.
Pingback: Degustare de barrique-uri? | Printre Vinuri
Pingback: Furmint Dry 2010, Disznókő – Printre Vinuri