Sauvignon Blanc V 2010, Cramele Recas

Dupa anuntarea rezultatelor si punctajelor concursului de vinuri desfasurat in cadrul VinVest 2011, nu mica mi-a fost mirarea sa descopar ca vinul alb care a luat Marea Medalie de Aur se gaseste in retail si costa sub 20 de RON: Sauvignon Blanc V 2010 de la Cramele Recas. De altfel, nu e prima data cand Cramele Recas scot pe piata vinuri de calitate la preturi mici – vezi Chardonnay Frunza 2009.

Trecand peste comentariile rautacioase care apar dupa anuntarea castigatorilor concursurilor de vin organizate in Romania, (de genul: “Las’ ca stiu eu cat a cotizat cutare firma producatoare pentru, chipurile, standul expozitional!”, sau cu trimitere la o pastila de-a lui Toma Caragiu: “Au avut ei pe cineva…”) mi-am zis ca trebuie sa incerc un asa chilipir. Zis si facut. L-am luat de pe raft din hypermarket real.

Ajuns acasa, l-am lasat sa-si traga sufletul in frigider, dupa care l-am deschis si l-am turnat in pahar. Culoare galben-pal cu un usor rest de dioxid de carbon. Nas puternic aromat: flori de soc si salcam dar si citrice (grapefruit si lamaie). Caracterul acela de iarba proaspat cosita pe care l-am intalnit ca linie definitorie la alte vinuri obtinute din Sauvignon Blanc a fost lasat de aceasta data intr-un plan indepartat, probabil si datorita publicului caruia se adreseaza vinul. Gustativ se reintalnesc citricele semnalate deja, insa vinul e dominat de o aciditate ridicata, un pic prea mare pentru preferintele mele, recomandandu-l ca un bun companion pentru un peste ceva mai gras (sa zicem un crap la gratar). Alcoolul (13%) e bine integrat, nu-si face de cap cu papilele gustative, iar zaharul rezidual e tinut in limitele unui vin sec. Racit bine, va fi o alegere perfecta pentru dupa-ameziele de vara (ce se anunta de pe acum calduroase).

La final, cred ca pot sa dau raspunsul a doua intrebari ce cu siguranta au aparut deja in mintea celor care au citit notele de degustare. In primul rand, da, face banii ceruti – 17-18 RON. E un vin proaspat, de consumat cat mai repede, de preferabil in aceasta vara. In al doilea rand, daca m-as fi aflat in postura de a nota acest vin in cadrul Vinvest 2011 nu cred ca i-as fi acordat un punctaj demn de Marea Medalie de Aur. In acceptiunea mea un vin medaliat cu respectiva distinctie trebuie sa fie iesit din tipare – sa fie mai mult decat un vin corect, sa aiba caracteristici organoleptice memorabile si sa lase in urma un sentiment de uimire. N-a fost cazul lui Sauvignon Blanc V 2010.

Adaugă un comentariu

*

*