Gama La Cetate Miracol de la Crama Oprisor degustata la Enoteca Millesime

Stiti coordonatele: joi seara, degustare de vinuri la Enoteca Millesime din Oradea alaturi de membrii Centrului de Cultura si Civilizatie a Vinului. In rolurile principale: 6 vinuri produse de Crama Oprisor din care 5 apartin gamei La Cetate Miracol. Invitat special: enologul Liviu Grigorica. Nu pot sa nu remarc faptul ca la prezentarile si degustarile organizate de Enoteca Millesime sunt prezenti, tot mai des, vinificatorii sau proprietarii cramelor, insotiti de agentii de vanzari din regiune. Despre Liviu Grigorica si vinurile create de acesta la Crama Oprisor presa de specialitate (sau ce-a mai ramas din ea, adica Vinul.Ro) a scris si in trecut si cu siguranta o va face si in viitor, asa ca pentru iubitorii de vin romanesc numele enologului nu mai reprezinta o enigma.

Primul pe lista, un vin surpriza. Fara nume, fara an. Sticla neetichetata. Pe fisa de degustare nu e notat nimic. Nici un indiciu. Dupa ce e turnat in pahar ni se arunca provocarea: ce vin e? Alb, nas aromat, vanilie, fructe exotice. Personal banuiam un Chardonnay, pana cand l-am gustat: prospetime, senzatii citrice, usor ierbale. Acum semana mai mult cu un Sauvignon Blanc insa mult prea aromat. Ghidati de Liviu Grigorica incepem sa taiem de pe lista imaginara, toate soiurile de vinuri albe cunoscute ajungand in cele din urma sa ni dezvaluie misterul: Sauvingnon Blanc La Cetate Miracol 2010 degustat in premiera, la cateva zile de la imbuteliere. Nu stiu daca e un trend sau o provocare a vinificatorilor din Romania, insa in ultima perioada m-am intalnit cu mai multe vinuri interesant obtinute prin baricarea Sauvignon Blanc-ului urmata ulterior si de cupajarea cu vinuri din alte soiuri: Fume 2009 sau Cuvee Amaury 2009. In cazul de fata, Sauvingnon Blanc La Cetate Miracol 2010 e un vin ce transmite o impresie olfactiva aromatica, exotica, usor dulceaga in vremc ce gustativ impresioneaza printr-o structura zvelta, vioaie, sprintara.

Daca la primul suspectam o oarecare tenta de Chardonnay (datorita in mare parte baricarii), cel de-al doilea vin nu mai avea nici o taina: Chardonnay La Cetate Miracol 2009. Banane, ananas si alte fructe exotice galbene si dulci, urmate in gust de atingeri matasoase, fine si de un post-gust amplu si cald.

Singurul vin al serii care nu a apartinut gamei La Cetate Miracol, a fost roze-ul. Si sincer nici nu prea avea cum, gama La Cetate fiind gandita ca o serie de vinuri maturate in barique. Ni s-a servit Rose Caloian 2010 obtinut din Cabernet Sauvignon si Pinot Noir, care se dovedeste a fi o alegere foarte potrivita din punct de vedere al raportului calitate-pret pentru zona HoReCa, la pretul de 22 RON. Cu un nas ce aminteste de capsuni, zmeura si trandafiri dublat de o evolutie expansiva in gust, Rose Caloian 2010 are toate sansele sa devina unul dintre cele mai comandate vinuri pe terasele cu staif pe perioada estivala.

Am continuat cu Pinot Noir La Cetate Miracol 2009, care l-a primul contact te intampina cu un complex de condimente (piper verde), urmand sa te invaluie mai apoi cu aromele de fructe rosii “domestice” (cirese, merisoare) si “salbatice” (coacaze rosii). Gustativ e un vin fin, cu atingeri catifelate, cu aciditate redusa si taninuri picate.

Al doilea vin rosu, a fost Merlot La Cetate Miracol 2008. Un vin ceva mai matur, in care baricul isi face simtita prezenta mult mai evident insa nu intr-un mod dezagreabil. Si daca e Merlot atunci in mod cert sunt si visine bine coapte, dar si ceva fructe de padure negre (mure, afine), dublate de un iz vanilat.

In incheiere ne-a fost servit Cabernet Sauvignon La Cetate Miracol 2008, care daca e sa citez caracterizarea facuta de Liviu Grigorica, “e un Cabernet Sauvignon usor de inteles”. Aromele sunt cele tipice soiului, la care se adauga si aportul lemnului foarte bine integrat: coacaze, condimente picante, cacao si ciocolata. In gura lasa o senzatie robusta (e vorba totusi de un Cabernet Sauvignon din Mehedinti!) la care isi aduc aportul si taninurile usor imblanzite.

Adaugă un comentariu

*

*