Vinuri de exceptie & haute cuisine oferite de SERVE si Restaurant Graf

Miercuri seara, 20 aprilie, am fost invitat la Restaurant Graf din Oradea de catre Dan Savulescu, directorul de vanzari al companiei SERVE, sa particip la degustarea celor mai bune vinuri produse de societatea infiintata de regretatul Guy de Poix. Despre Restaurantul Graf am mai povestit nu cu foarte mult timp in urma, cu ocazia degustarii aici a vinurilor de la Cramele Recas. De atunci staff-ul celui mai luxos restaurant oradean s-a imbogatit cu un somelier, in persoana lui Vlad Muresan si cu doi bucatari: Ionut Lupu si Marius Cosma.

Am ajuns la ora 19 fiind intampinati si condusi la masa, unde ne asteptau deja doi dintre membri grupului Vestik: Anca si Adrian, cu care ne imprieteniseram in urma cu cateva luni. In timp ce schimbam amabilitati cu gazdele serii, Dan Savulescu, Louis Heriard Dubreuil (din partea SERVE) si Vlad Muresan (din partea Restaurantului Graf) ne-a fost servit Rose Terra Romana 2010. Am fost asigurati ca cina nu incepuse si ca respectivul roze ne va tine companie pana cand va incepe efectiv prezentarea si degustarea vinurilor. Prea bine! Servit rece, roze-ul etaleaza arome de zmeura, capsuni si trandafiri, in gust remarcandu-se printr-un echilibru placut, cu o aciditate foarte bine integrata.

Daca s-a inceput cu un roze, aperitivul trebuia sa fie unul de aceeasi culoare: rulouri de somon cu crema de ricotta cu nuci. O asociere tipica (in oglinda) in care preparatul culinar a fost construit pentru a reda aceleasi senzatii cu ale vinului.

A urmat un risotto cu midii (+ alte fructe de mare) si parmezan, langa care a fost asezat Sauvignon Blanc Terra Romana 2010. Preparatul mediteranean s-a impacat de minune cu prospetimea Sauvignon Blanc-ului si cu aromele citric-ierbale a acestuia.

S-a continuat cu o spuma de foie gras acoperita cu o crusta de caramel (!), acompaniata de un Chardonnay Terra Romana 2010, potrivit sezonului estival, mai putin onctuos si mai degraba proaspat. Chiar daca asocierea nu a fost cea mai potrivita (personal as fi preferat tot un Chardonnay, insa cu mai mult corp si mai mult “unt”) am apreciat “lectia de gastronomie franceza” oferita de bucatari.

Felul principal s-a prezentat sub forma unui carpaccio de vita cu trufe, rucola si parmezan servit alaturi de o Feteasca Neagra Terra Romana 2008. Trufele, oferite de SERVE (mai precis de trufa.ro) au dominat prin mirosul lor puternic preparatul gastronimic. In ceea ce priveste vinul, acesta s-a mai asezat de la prima intalnire (in decembrie 2010, cu ocazia prezentarii SERVE la Enoteca Millesime), conturandu-si intre timp tipicitatea de soi.

Am incheiat in stil frantuzesc cu un platou de branzeturi (o parte din ele produse in Harghita, aduse de SERVE via magazinul La Medeleni) si un pahar de Cuvee Charlotte 2007, vinul “locomotiva” al companiei infiintata in 1993 de Guy de Poix.

Adaugă un comentariu

*

*