Noaptea alba oferita de Gramma/Casa Olteanu la Enoteca Millesime

Inceputa cu crama Corcova Roy & Damboviceanu, seria prezentarilor si degustarilor de vinuri realizate de producatorii romani la Enoteca Millesime a continuat in luna februarie a anului 2011 cu Gramma/Casa Olteanu din Iasi. Din partea cramei, prezenti la prezentarea si degustarea intregului portofoliu de vinuri au fost d-na Elena Olteanu si fiul ei Marian Olteanu.

Istoria Casei Olteanu incepe in 1991 o data cu mostenirea de catre familia Olteanu a unei suprafete de pamant plantata cu vita de vie in apropierea Iasiului. Dupa ce mai multi ani au ales sa vanda strugurii, in 2008 s-au hotarat treaca la nivelul urmator. Au accesezat niste fonduri (SAPARD), un imprumut de la banca si si-au pus pe picioare propria crama. In 2010 au iesit pe piata, atacand segmentul HoReCa cu primele 3 vinuri albe provenite din recolta 2009: Aligote, Feteasca Regala si Feteasca Alba.Prezentarea si degustarea organizata la Enoteca Millesime in seara zilei de joi, 17 februarie, de catre tanara crama ieseana a cuprins 4 vinuri. Daca pe cele trei albe care alcatuiau portofoliul Gramma, le stiam deja, supriza cea mai placuta a venit din partea Cuvee-ului “Fara Nume” 2010, ce urmeaza sa fie lansat anul acesta. Vinul fusese imbuteliat cu o zi inainte, nu avea eticheta si nici vreo alta forma de apelatiune, amanunt ce a dat nastere unui brain-storming pentru alegerea celei mai potrivite variante. Cuvee-ul “Fara Nume” e un cupaj de Aligote, Feteasca Alba si Feteasca Regala, iar in opinia mea a “furat” intregul spectacol al degustarii inca de la inceputul acesteia. Culoare stralucitoare, cu un usor rest de dioxid de carbon care i-a oferit o usoara perlatie. Aromele florale proaspete se bucura de expansiunea lor maxima – Feteasca Alba face regulile, la care se adauga notele vegetal-citrice date de Aligote precum si acel iz de caisa caracteristic batonaje-ului. Aciditatea, punctul forte al Fetestii Regale, e bine integrata pastrand un echilibru intre putinul rest de zahar si continutul alcoolic moderat. Gustativ, m-a bucurat sa regasesc mineralitatea si dominanta citrica a Aligote-ului. Poate ca e prematur sa afirm, dar s-ar putea dovedi unul dintre cele mai reusite cupaje albe scoase pe piata dupa un 2010 dificil pentru foarte multi producatori de vin.

Am continuat cu Aligote 2009 – la fel de mineral precum il stiam si Feteasca Regala 2009 – un adevarat exemplu de echilibru intre aciditate si concentratie alcoolica ridicata (14.3%). Finalul a apartinut singurului vin demidulce din portofoliul producatorului din Iasi: Feteasca Alba 2009, mai putin apreciat de catre comesenii mei, probabil din cauza restului de zahar.

Am incheiat seara pe terasa Enotecii Millesime, povestind cu Marian Olteanu despre noile directii pe care Casa Olteanu le va urma in 2011.

Adaugă un comentariu

*

*