In incercarea de a redescoperi preparatele culinare specifice zonei de pusta bihorene (dominata in trecut de rate, gaste, fazani sau iepuri), sotia mea a pregatit ieri o friptura de iepure la cuptor cu galuste. Din pacate, urecheatul (domestic sau salbatic) ajunge tot mai rar pe masa gospodariilor din localitatile romanesti de langa frontiera cu Ungaria, carnea grasunilor (pe vremuri din soiul mangalica) fiind mult mai apreciata. Nici inaripatele nu mai au foarte mare trecere. Ratele si gastele despre care bunicii mei imi povesteau ca le vindeau familiilor de evrei din Oradea nu mai sunt la mare cautare. Revenind la friptura de iepure, pentru a pastra “spiritul local”, ar fi trebuit sa o asortez cu un vin obtinut din viile cu care erau odinioara cultivate dealurile Oradiei: un amestec de Ardeleancă, Bacator si Vulpe. Vinul asta, despre care azi nu se mai stie nimic, se facea remarcat in cartile de ampelografie editate in Franta pe la mijlocul secolului XIX, fiind comparat cu vinurile din regiunea Languedoc.
Asadar, in lipsa unui vin produs din soiuri locale am ales sa deschid un vin ce aparent nu are nici o legatura plaiurile bihorene: Merlot Menestrel 2007 produs de Cramele Rotenberg in Dealu Mare. Doar aparent, pentru ca eticheta vinului, realizata de d-na Ana Ruxandra Ilfoveanu dupa un concept de-a lui George Moisescu, infatiseaza un menestrel medieval, ce poarta in brate un instrument muzical unic in Romania, specific doar zonei Bihorului: vioara cu goarna, cetera sau mai popular: higheghea cu tolcer.
In asteptarea fripturii de iepure, vinul a ajuns din sticla in decantor unde a stat la aerisit pret de o ora. Aroma stridenta de lemn verde proaspat taiat, care se ridica din vasul cu fund lat in timp ce decantam vinul s-a mai domolit, astfel ca atunci cand a ajuns in pahar, din vin au iesit la iveala si fructele. Visine amare, cirese si coacaze rosii, invaluite de aroma lemnoasa a gorunului, ajunsa acum in planul secund. Gustativ, vinul e mai degraba fibrat decat corpolent, fiind dominat de taninurile ascutite si de o aciditatea ridicata in stare sa despice orice preparat mai zdravan. Nu a fost cazul iepurelui.
Merlot Menestrel 2007 costa 35 RON pe site-ul producatorului sau 19 RON in caz ca dati peste o oferta de tipul 2+1 in real hypermarket.
Share:
Adaugă un comentariu
doresc sa cumpar trei baxuri de Merlot Menestrel 2007
pentru comenzi accesati http://www.rotenberg.ro
Pingback: Degustare de Merlotenberg la Enoteca Millesime | Printre Vinuri
Pingback: Cina cu Menestrel, Notorius si Emeritus la Graf | Printre Vinuri