Vallado 2008, Quinta do Vallado

Dupa Flaherty, pe masa din seara de Craciun a ajuns un vin portughez, provenit din regiunea viticola Douro, cunoscuta in special pentru vinurile fortifiate de Porto: Vallado 2008, produs de Quinta do Vallado. Crama datand din 1716, apartine din 1818 familiei Ferreira, ajunsa la a sasea generatie la conducerea afacerii. Recunoasterea calitatii vinurilor produse de Quinta do Vallado a venit insa in ultimii 20 de ani, perioada in care s-a pus accent pe construirea unei noi crame in 1997si restructurarea plantatiilor de vita de vie in 1998.

Vallado 2008, e un cupaj rosu, produs din cinci soiuri de struguri dupa cum urmeaza: Tinta Barroca, Tinta Roriz (varianta portugheza a cunoscutului soi spaniol Trempanillo), Touriga Franca, Touriga Nacional si Sousao. Dupa o aerisire prealabila absolut necesara, insa relativ scurta (in jur de 30 de minute), vinul s-a deschis frumos, etaland arome complexe in care fructele negre (coacaze negre si prune uscate) sunt incadrate de un val aromatic uleios / rasinos (atribut pe care tind sa-l atribui solului), completat de mirodenii exotice (anason si piper verde). In gura, textura face tot spectacolul: densa, grea, aproape vascoasa, asemenii unei vopsele. Scena e completata de taninuri sincere si bine intentionate (asemanatoare cu atingerea unei manusi din lana), a caror prezenta devine din ce in ce mai apreciata pe masura ce vinul isi etaleaza corpolenta. Post-gustul e lung si pastreaza in el amintirea condimentelor si a rasinei.

Vallado 2008, Quinta do Vallado

Vinurile produse de Quinta do Vallado nu se gasesc in Romania insa le-am zarit pe rafturile retelei Wein&Co din Austria. Daca imi amintesc bine Vallado 2008 era la pretul de 12 euro.

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Quinta do Vallado, 2009 | Cuvinte despre vinuri baute si incercate

  2. Pingback: Touriga Nacional 2009, Quinta do Vallado | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*