Vinul ultimei duminici din ianurie 2011 e un vin romanesc despre care s-a scris destul de mult pe on-line in 2010. Si nu ma refer aici doar la nisa alcatuita din Vinul.Ro si colegii de “breasla”, bloggeri de vin. Echipa de marketing de la WineRo a avut grija ca primul vin produs din strugurii de la Aliman sa se bucure de o larga popularizare si pe cateva site-uri generaliste, in speranta ca va trezi cat mai multa curiozitate. As putea spune ca la cat de multa valva s-a facut in jurul lui, vinul nici nu ar mai avea nevoie de prezentare.
Merlot Alira 2009 e primul vin al companiei WineRo, fondata in 2006 de catre contele Stephan von Neipperg, dr. Karl Heinz-Hauptmann si enologul Mark Dworkin. Dupa ce initial au importat si promovat pe piata romaneasca gama de vinuri Enira produsa de crama Bessa Valley din Bulgaria, WineRo a infiintat in 2007 la Aliman (jud. Constanta) o podgorie cu suprafata de 80 ha. cultivata cu Merlot, Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon. Primul vin obtinut din strugurii culesi din via de la Aliman in 2009 nu s-a vinificat in crama proprie, aflata in constructie la Rasova (jud. Constanta), ci la Corcova (jud. Mehedinti) in crama societatii Roy & Damboviceanu de catre Cosmin Reaboi, sub supravegherea lui Mark Dworkin.
Avand in minte experinta vinurilor bulgaresti Enira 2006 si Enira Reserva 2006 create de Mark Dworkin, ma asteptam sa intalnesc stilul enologului francez si in vinul romanesc Merlot Alira 2009. L-am lasat sa respire vreme de o ora, timp in care in cuptor se pregatea o friptura din cotlet de porc cu mirodenii, cartofi copti, iar pe aragaz astepta o tigaie de varza rosie cu prune uscate, calita in otet balsamic. In pahar Merlot Alira 2009 s-a prezentat elegant, epatand printr-o culoare densa, rosie inchisa cu reflexii rubinii. Nivelul ridicat al alcoolului (14.5%) se simte intr-un mod neplacut in primul nas, guvernat radical de arome de visine amare supracoapte. Cu timpul, mirosul alcoolic dispare, si treptat isi fac “auzita vocea” cateva siropuri de fructe negre: coacaze negre si mure. Primul contact gustativ e usor dulce, urmat de o aciditate placuta, catifelata, insa dezechlibrata de taninurile alcoolice, nesustinute de un corp pe masura. Evolutia in pahara e una ascendenta, influentata aromatic de perioada petrecuta in baricurile de stejar frantuzesc – olfactiv ies la iveala arome de ciocolata amaruie, vanilie si caramel, in vreme ce corpul castiga si el in greutate. Probabil aceasta senzatie dulceaga e “trade-mark”-ul de moment a lui Mark Dworkin, insa lipsa corpului, cel putin la prima impresie, nu a caracterizat nici unul dintre vinurile bulgaresti gustate de mine.
Pretul la care se gaseste Merlot Alira 2009 in magazinele de specialiate este de 42 de RON.
Pingback: Soiree Rouge avec Enira et Alira chez Enoteque Millesime | Printre Vinuri
Pingback: Degustare Alira & Alira Grand Vin, WineRo @ Enoteca Millesime, Oradea | Printre Vinuri