Varianta din 2008 a acestui cupaj, despre care am scris cu ceva timp in urma, a reprezentat una din primele incercari autohtone de a realiza un vin ce contine Sauvignon Blanc invechit in barique. Desi vinificat demisec, cupajul de Sauvignon Blanc, Feteasca Alba si Riesling Italian, denumit Fumee Blanc 2008 s-a bucurat de o oarecare popularitate in randul amatorilor de vin. Incercarea a continuat si iata ca pentru varianta din 2009, intitulata simplu Fume 2009, cei de la Crama Budureasca au reusit sa obtina un cupaj vinificat sec, in editie limitata de 5500 de sticle.
Despre Crama Budureasca am povestit in trecut cu ocazia prezentarii pe care au sustinut-o la Enoteca Millesime, asa ca nu am sa reiau povestea lor. De altfel nici vinul nu era chiar un necunoscut, cu Fume 2009 ma intalnisem deja, cu ocazia Receptiei de final de an de la Enoteca Millesime, insa la momentul respectiv nu putusem sa-l apreciez cum se cuvine. Asemeni predecesorului sau, Fume 2009 este obtinut din aceleasi trei soiuri: Sauvignon Blanc, Feteasca Alba si Riesling Italian, cu diferenta ca de aceasta data doar Sauvignon Blanc-ul a stat in barique-uri de stejar timp de 6 luni. In ciuda acestui fapt, culoarea nu e una intensa, dominata de reflexii aurii, asa cum se prezinta in cazul Chardonnay-urilor baricate, ci dimpotriva, una galben-verzuie, caracteristica vinurilor tinere, acide. Mirosul apartine aromelor primare, florale, in special cele de flori de salcam si flori de tei (contributia Fetestii Albe), pastrand totusi in subsidiar atat notele vegetal-minerale (contributia Sauvignon Blancului), precum si pe cele usor vanilate (contributia barique-lui). Din pacate aroma “exotica” de fum lipseste in Fume 2009. Gustul e proaspat, sustinut de o aciditate agreabila (contributia Rieslingului Italian) si de o corpolenta medie (contributia barique-lui si a glicerolului). In rest, e un vin ce curge usor, mai ales daca e acompaniat cu un platou de branzeturi autohtone.
Fume 2009 se gaseste in magazinele de specialitate la pretul de 25 lei.
Pingback: Gama La Cetate Miracol de la Crama Oprisor degustata la Enoteca Millesime | Printre Vinuri
Pingback: Origini: Shiraz 2011 si Cabernet Sauvignon 2011, Budureasca | Printre Vinuri