Flaherty 2005, Flaherty Wines

Desi triada sarbatorilor de iarna (Craciun – Anul Nou – Boboteaza/Sf. Ion) a luat sfarsit, in aceasta perioada am avut placerea sa degust mai multe vinuri despre care voi scrie in zilele ce urmeaza. Cu riscul de a parea anacronic va urez La multi ani! si An nou fericit!

Seara primei zile de Craciun a reprezentat un moment cum nu se poate mai bun pentru a deschide cateva sticle de vin in compania unor prieteni dragi. Intrucat fiecare vin are o poveste interesanta am ales sa le prezint separat.Am deschis seara cu un vin de autor, realizat de catre enologul Edward Flaherty din struguri culesi din zona Aconcagua din Chile – Flaherty 2005. Cupaj de Syrah (57 %) si Cabernet Sauvignon (43 %), acest vin “de boutique” a fost produs in editie limitata de 1964 sticle si e disponibil doar in cateva tari, printre care si Romania. De altfel, legatura dintre acest vin si spatiul carpato-danubiano-pontic e una aparte, Ed Flaherty alegand sa-si invecheasca vinul si in butoaie de stejar romanesc, pe langa cele din stejar american, francez sau unguresc.

Dupa ce a lucrat ca enolog pentru Cono Sur, Errázuriz, Seña y Arboleda, Vía Wines Group si Tarapaca, enologul american a decis in 2004 sa se stabileasca in satul Santa Maria din Aconcagua Valley dorind sa produca un vin propriu. Rezultatul unei distractii de sfarsit de saptamana alaturi de prieteni si familie, dupa cum dezvaluie Edward Flaherty pe blogul sau, Flaherty 2005 se recomanda ca fiind unul usor de baut, alaturi de prieteni, familie si mancare.

Si intr-adevar recomandarile nu sunt departe de adevar. Nasul e cat se poate de expresiv, cu multe fructe negre (mure, coacaze, visine), condimente (piper, chili, cacao), la care se adauga aportul stejarului: vanilie si ciocolata. Gustul e unul pe masura: mure, visine, condimente, taninuri dulci si iuti (amprenta Syrah-ului) dublate de un corp mediu (contributia Cabernet Sauvingon-ului). 

Costa 51 RON si se gaseste pe evinoteca.ro precum si in toate magazinele Vinexpert (din Bucuresti) si Vino Vero (din Oradea si Cluj-Napoca).

Adaugă un comentariu

*

*