Negru de Dragasani 2007, Vinarte

Nu-s foarte multi producatorii de vin autohtoni ce au in gama lor un vin produs din soiul de struguri Negru de Dragasani. Se pot numara pe degete: Agricola Stirbey, Casa Isarescu si Vinarte. Poate or mai fi si altii, ce au vii in podgoria Dragasanilor, dar eu nu i-am descoperit. Sincer sa fiu, nu stiam foarte multe despre Negru de Dragasani cand am cumparat sticla din 2007 produsa de Vinarte dintr-un hypermarket oradean (nu-mi mai amintesc daca era Selgros, Real sau Carrefour).

Tot ce am reusit sa aflu despre Negru de Dragasani pana acum e ca a fost obtinut din incrucisarea soiurilor Negru Vartos si Saperavi in 1993 la Statiunea de Cercetare si Productie Viti Vinicola Dragasani de catre Marculescu Mircea si Vladasel Mircea. In plus, Negru de Dragasani e fratele mai mic al lui Novac, un alt soi de struguri obtinut tot la SCPVV Dragasani din aceleasi soiuri (Negru Vartos si Saperavi) de Marculescu Mircea insa in 1987.

Am deschis sticla in ajun de Craciun, in timp ce dadeam o mana de ajutor prin bucatarie. Dupa 20 de minute de aerisire in sticla am turnat vinul in pahar. Arome timide de fructe de padure, gust astringent, constitutie firava, apoasa. Ii prevesteam un destin sigur: tava pentru friptura de porc. Intr-o pauza de curatat legume apuc sa citesc notele de degustare de pe vinul.ro si observ ca si altii au avut aceleasi reactii. Nici George n-a dat peste ceva bun in editia din 2004. Asta o fi! Mai raman doua de incercat: cel de la Stirbey si de la Casa Isarescu. Dupa alte 20 de minute de stat in bucatarie, timp in care temperatura incepuse sa creasca datorita cuptorului de aragaz care isi facea incalzirea, hotarasc sa ii mai dau o sansa. Il torn din nou in pahar. Arome de visine si cirese amare rostite clar si raspicat. Corpolenta medie, taninuri ceva mai domoale. Un pic de caldura si ceva aer se pare ca nu i-au facut rau! Asa ca l-am mai lasat sa se dezmorteasca, chiar daca a pus la un moment dat a pus umarul la pregatirea pulpei de porc la cuptor. A evoluat corespunzator, fara sa-si depaseasca conditia: aceea de vin corect in palierul 3-5 euro.

Negru de Dragasani 2007 de la Vinarte se gaseste in mai toate hypermarketurile la preturi variind intre 17 si 22 RON.

2 comentarii. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Syrah 2007, Nachbil | Printre Vinuri

  2. Pingback: Degustare comparativa de Negru de Dragasani | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*